Det skriver formanden for Danmarks Fiskeriforening DFPO Svend-Erik Andersen i »Formanden har ordet«, der denne gang handler om Fiskeristyrelsens redegørelse af muslingesagen fra Limfjorden.
Redegørelsen om sagen er netop landet og man må sige, at den indeholde både skidt og kanel set med fiskeriets øjne, skriver DFPO Formanden.
Muslingefiskeriet i Limfjorden skal have fast grund under fødderne
Fiskeristyrelsens redegørelse af muslingesagen er netop landet. Og man må sige, at den indeholder både skidt og kanel set med fiskeriets øjne, skriver formanden og fortsætter, for det første hæfter jeg mig ved, at redegørelsen frikender fiskerne.
De danske fiskere har fulgt myndighedernes anvisninger, og fiskerne har været i god tro. Det er jeg glad for. For det er helt væsentligt at fejlen ligger på myndighedernes banehalvdel. Ikke fiskeriets, understreger Svend-Erik Andersen.
Dernæst hæfter jeg mig ved, at det er rigtig ærgerligt, at forvaltningen af muslingfiskeriet ikke har overholdt reglerne. Det er hamrende ærgerligt. For det er en sag, der kastede lange skygger over fiskeriet i Limfjorden. Og det er ikke rimeligt.
Fiskeriet er ikke tjent med, at der kan sættes spørgsmålstegn ved forvaltningen, og om hvorvidt reglerne bliver overholdt. Derfor skal vi bruge den her anledning til at få den her sag lukket en gang for alle, så fiskerne i Limfjorden omsider kan få »fast grund« under fødderne.
Live-monitorering
Fiskerne i Limfjorden fisker i forvejen med en black-box, der dokumenterer fiskeriet. I den forbindelse har vi i Danmarks Fiskeriforening i samarbejde med Centralforeningen for Limfjorden foreslået, at det system udvides, så motorkraften i fiskeriet fremadrettet live-monitoreres. Derved kan Fiskestyrelsen sikre, at motorerne ikke yder mere end de tilladte 130 kilowatt.
Konkret kunne man forestille sig en løsning, hvor man forbandt en brændstof-flowmåler til fiskefartøjernes black-box.
Gennem black-box-systemet sendes informationer om et fartøjs brændstofforbrug til Fiskeristyrelsen, som på den baggrund kan beregne, hvor meget en motor yder på et givent tidspunkt. Set med vores øjne er det en god og billig løsning på udfordringen med at kontrollere motorkraft i fiskeriet i Limfjorden.
Ingen miljøeffekter
Der er ikke tvivl om, at TV2 gav den fuld pedal, da de beskrev miljøproblemerne i fiskeriet i Limfjorden. Heldigvis har DTU Aqua på baggrund af TV2’s dækning af muslingefiskeriet i Limfjorden udgivet et notat, der ganske grundigt fortæller, hvad der er ret og vrang i forhold til muslingefiskeriet i Limfjorden.
- For det første dokumenterer notatet, at muslingefiskeriet foregår på en meget lille del af Limfjorden. Vi snakker 2-3 procent af Limfjordens areal om året.
- For det andet viser notatet, at beskyldningerne om, at muslingefiskeriet bidrager til at skabe iltsvind i Limfjorden, ikke har noget på sig. DTU Aqua’s undersøgelser viser nemlig, at muslingefiskeriet ikke er en væsentlig faktor i forhold til iltsvind, da der slet ikke fiskes muslinger i de perioder, hvor Limfjorden er ramt af iltsvind.
- For det tredje konkluderer notatet, at påvirkningen af havbunden er langt større fra vind og vejr end påvirkningen fra fiskeriet. På professorsprog hedder det sig, at den naturlige resuspension er større end den resuspension, der kommer fra fiskeriet.
Det, der står tilbage, er dermed, at miljøet ikke har lidt overlast som følge af, at forvaltningen har været ulovlig. Det er helt væsentligt, og vi kommer til at arbejde benhårdt for, at Christiansborg kommer til at forstå, at fiskeriet efter muslinger i Limfjorden er bæredygtigt.