Svend-Erik Andersen der er formand for Danmarks Fiskeriforening DFPO har i denne uge valgt emnet – bæredygtigt fiskeri efter stenbider
Formanden skriver blandt andet i Fiskeritidende.dk følgende:
Gennem de sidste måneder har der været flere nedslående historier om vores havmiljø. Sidste uge bragte ikke noget nyt. Politiken satte fiskeriet efter stenbider under lup og påpegede den begrænsede mængde stenbiderrogn landet i 2023 indtil nu. Denne nedgang skaber usikkerhed om fiskeriet i 2024.
I Danmarks Fiskeriforening deler vi bekymringen om de faldende fangster. Stenbidernes fiskeri er vigtigt for kystfiskeriet, og derfor har vi alle interesse i, at det er bæredygtigt og forvaltet på et solidt biologisk grundlag.
Politikerne på Christiansborg er lige så interesseret Fiskeriminister Jacob Jensen (V) har bedt DTU Aqua om anbefalinger til fiskeriet efter stenbider i 2024. Det støtter vi, samtidig med at vi opfordrer til mere viden om stenbideren.
For os er det afgørende at træffe beslutninger om fiskeriet på et oplyst grundlag. Vi har brug for mere viden om stenbideren for at sikre et bæredygtigt fiskeri. Sidste år understregede DTU Aqua, at vi ikke har tilstrækkelig viden om bestanden. Det er nødvendigt at indsamle mere viden, også for effektivt at beskytte stenbiderbestanden.
Det er ikke kun det faldende antal stenbiderfangster, der forklarer nedgangen i landingerne. Antallet af fartøjer, der fisker efter stenbider, er også faldet dramatisk. Det siger sig selv, at når der fiskes mindre, fanges der også færre.
En opgørelse fra Fiskeristyrelsen viser, at kun 68 fartøjer har fisket målrettet efter stenbider i 2023, sammenlignet med 160 fartøjer i 2022 og 425 fartøjer tilbage i 2014. Faldet i landingerne skyldes derfor også en nedgang i fiskeriindsatsen.
Samtidig skal mediernes dækning af fiskeriet efter stenbider tage højde for, at der stadig fanges stenbidere. Fiskehandlere sælger stadig frisk dansk stenbiderrogn, hvilket indikerer et tilstrækkeligt udbud. Fortsætter landingerne, kan det ændre billedet for hele 2023.
Det tyder på, at der er sket ændringer i havmiljøet, som har påvirket fiskeriets traditionelle mønstre. Dette bekymrer os, og det understreger behovet for mere viden om stenbiderbestanden.
Vi opfordrer alle med viden om stenbiderfiskeri til at dele deres indsigter med Danmarks Fiskeriforenings sekretariat. Vi ønsker at sikre en bæredygtig forvaltning af stenbiderfiskeriet og håber at opnå dette i samarbejde med regeringen og Folketingets partier. Det er helt afgørende for kystfiskeriet.
Partsindlæg af Svend-Erik Andersen formand for DFPO