Den kontroversielle diskussion om Det Økologiske Spisemærke har ført til store debatter om dets fremtid. Da regeringen først annoncerede finansloven for 2024, stod det klart, at mærket ikke fik tildelt midler til fortsættelse. En uventet vending opstod dog, da regeringen alligevel afsatte godt tre millioner kroner til Fødevarestyrelsen for at videreføre mærket næste år.
Talspersoner som fødevareordfører Ida Auken (S) og fødevareordfører Charlotte Bagge (M) fremhævede mærkets betydning. For restauranter og kantiner fungerer mærket som en motivationsfaktor, der belønner økologiske indkøb og viser engagement i grøn madlavning.
Regeringens oprindelige beslutning om at fjerne støtten til mærket blev kritiseret af 13 organisationer og mødte modstand fra flere, der ser mærket som afgørende for at skabe et mere bæredygtigt landbrug og for at forbedre fødevarekvaliteten.
Tidligere kritik har dog påpeget, at mærket ikke har haft den ønskede effekt på afsætningen af økologiske varer, hvilket er blevet tilbagevist af mærkets forsvarere. Disse hævder, at mærket har en stor indflydelse på motivationen hos medarbejdere og ledere i køkkenmiljøer samt for forbrugere.
Selvom regeringen har afsat midler til mærket for næste år, er kampen ikke slut. Mærkets fortsatte eksistens er afhængig af en vedvarende indsats for at bevise dets betydning som et skridt mod mere bæredygtig madlavning. Den midlertidige bevilling er et signal om, at der er en bred opbakning til økologi og ønsket om en grønnere fremtid.