Tre stærke årgange, samt tegn på endnu en god norsk tobis-sæson, har betydet at det norske Havforskningsinstituttet har givet denne historisk høje tobis-anbefaling for 2021, fortæller havforsker Espen Johnsen fra Havforskningsinstituttet.
Tobis-kvoten i Nordsøen’s norske zone var sidste sommer rekordhøj med hele 250.000 tons. Det var efter, at forskerne havde øge deres kvote-råd to gange i foråret, fra 70.000 til 110.000 og her sidst til 250.000 tons.
Den norske havforsker siger videre, at vi er glade for, at det ser ud til at væksten er fortsat. Tobisbestanden i de sydlige dele af norsk zone i Nordsøen har sandsynligvis ikke været større siden begyndelsen af 1990’erne, påpeger Espen Johnsen, tobis-forvalter hos det norske Havforskningsinstituttet.
Tobisen har haft gode fødevilkår sidste år
Forskerne fremhæver de mange år med solide tobisbestande, der kombineret med en masse dyreplankton i havet, har været gavnligt for de små sandål (tobis).
Det har også været godt for rekrutteringen, både i 2016, der var et godt år, samt i 2018 og 2019 der begge år var ekstremt gode. Nye indikationer tyder på at 2020 også går hen og bliver et rimeligt år, men det er endnu for tidligt at konkludere dette endnu, siger den norske forsker.
Læs den faglige rapport bag kvoterådet
Med mulighed for at øge det forsigtige første råd senere
For at få et tidligt signal om, hvordan rekrutteringen af tobis har været, kigger forskerne på resultaterne af det årlige togt i december. Her skraber de efter tobis yngel i havbunden.
Denne metode giver kun et fingerpeg og en indikation på størrelsen af tobis-sæsonen. Hvilket skyldes selve skrabemetoden, der er behæftet med en vis usikkerhed. Foråret er derudover et kritisk tidspunkt for ynglens overlevelse og kan være behæftede med større udsving år for år, afhængigt af fødemængden. I maj måned opdaterer forskerne tobis-rådene efter at have kontrolleret dens status med et nyt akustisk togt.
Tobis-bankerne længere nordpå er stadig «tomme»
»Det, der kendetegner den særlige norske succes-metode for tobis er, at vi yder kvote-rådgivning til del-områder i Nordsøen eller mere præcist pr. sandbanke. De unge tobis er afhængige af sand og forbliver på “deres” bank, forklarer den norske havforsker Johnsen.
I år, er det igen tegn på at det går godt for tobisen syd for den norske zone. I den nordlige del af Albjørn Ling, Nordgyden – og hele Vikingbanken – er bestanden dog fortsat kritisk lav. Derfor anbefales det, at disse områder holdes helt lukket for fiskeri, som det iøvrigt har været i lang tid, siger Johnsen.
Vikingbanken har været lukket i 20 år nu. »Vi ved simpelthen ikke, hvorfor disse områder ikke formår at komme sig. Måske er der simpelthen for få tobis tilbage til de formår at komme sig,« siger Johnsen videre og understreger, at det er noget man vil undersøge nærmere.
- Det norske Havforskningsinstitut giver kvote-råd for tobis i norsk zone i Nordsøen
- Tobis i norsk zone bliver forvaltet i fem områder, som også er delt ind i underområder.
- Et underområde skal altid være lukket for fiskeri, for at undgå nedfiskning.
- Forskerne giver et råd for det nye år, baseret på blandt andet et togt i december måned, hvor de tjekker de yngste tobis, der gemmer sig i sandet under skrabene.
- Senere på foråret foretager forskerne en grundig og opdateret undersøgelse af rekrutteringen og voksne tobis med ekkolod og trawl.
- De endelige kvote-råd kommer midt i maj måned 2021.