Men nu har flere spildevandsanlæg indledt forsøg med at rense vandet for medicinrester, så det ikke længere påvirker vores dyre- og planteliv i havmiljøet.
Det er forskere fra Aarhus Universitet der har demonstreret, at det nu er muligt at fjerne mere end 95 procent af de aktive stoffer fra medicinresterne i spildevandet, inden det ledes ud i naturen. I dag fjerner vi kun omkring 20 procent.
Det skriver Aarhus Universitet i en meddelelse
Når du ligger i sengen med en slem halsbetændelse og tager den penicillin, som din læge har ordineret, leder du, måske helt uden at vide det, medicinrester ud i naturen.
Din krop absorberer ikke alt den penicillin, der er i pillerne. En del af det udskilles gennem urin eller afføring og ender i kloakken, hvorfra det til sidst når spildevandsanlæggene. Selvom en smule bliver fjernet og gjort uskadeligt der, ender resten i naturen.
Medicinrester fra hovedpinepiller, psykofarmaka og penicillin bliver ikke taget af spildevandsanlæggenes filtre og løber i dag direkte ud i naturen. Det kan risikere at påvirke både små og store bunddyr og fisk. Heldigvis er der nu en løsning klar, der kan fjerne næsten det hele.
I et forsøg udvalgte forskerne 34 lægemidler, som ofte findes i spildevand rundt om i Europa.
Disse lægemidler, inklusive antibiotika som ciprofloxacin, smertestillende medicin som tramadol og ibuprofen samt antidepressiva som citalopram, er ret udbredte i spildevandet.
Ved hjælp af ozon og aktivt kul lykkedes det forskerne at fjerne størstedelen af disse medicinrester fra spildevandet. Dette reducerer risikoen for skader på naturen, da medicinrester kan påvirke dyrelivet negativt.
Når medicinresterne havner i naturen, kan de skade dyrene. For eksempel har gigtmedicinen diclofenac påvirket immunforsvaret hos fiskegæller. Nogle af de aktive stoffer i antidepressiva kan også ændre fisks adfærd, hvilket kan påvirke hele økosystemet.
Desuden kan visse stoffer påvirke algerne, og både for mange og for få alger kan have store konsekvenser for vandmiljøet. Heldigvis er de nye teknologier til fjernelse af medicinrester relativt omkostningseffektive, hvilket er godt nyt for dyrelivet i vandløb, fjorde og bugter.
Teknologien er nem at implementere
Forskere samarbejder med et spildevandsanlæg i Hillerød for at teste nye metoder til at rense medicinrester fra vandet. Anlægget skal klargøres til at håndtere spildevand fra det nye supersygehus i byen. Samarbejdet blev muligt, da anlægget ønskede at være en del af et projekt for at tackle udfordringerne ved det kommende sygehus.
Hillerød er ikke det eneste sted, der eksperimenterer med disse metoder. Køge og Aarhus gennemfører også lignende tests, primært ved hjælp af ozon til rensning. Der er endda planer om lignende initiativer i Slagelse. Disse forsøg er ikke påkrævet ved lov, men viser et voksende fokus på at forbedre vandrensningen på tværs af landet.
Læs hele artiklen fra Aarhus Universitet her.