Selv skriver Fiskeristyrelsen, at reglerne om landing-forpligtelsen både kan virke komplicerede og være svære at få overblik over. Især når man som fisker skal udfylde landingserklæring og logbog.
En del fiskere har derfor efterspurgt materiale, der er tilpasset de enkelte typer fiskerier samt farvande og giver overblik over de mest anvendte arter og redskaber.
Fiskeristyrelsen lancerede fornyligt en ny version af E-log, der hedder E-log 13. Den nye version understøtter både anvendelse af en SiriusOne-transceiver såvel som den gamle Thrane&Thrane Sailor-transceiver (undtaget model TT-3026S og TT-3026M med Garmin GPS-modul).
Tankevækkende
For trods Fødevareministeren ved sin ansættelse den 15. december 2022, som ét af sit første erklærede mål havde afbureau-kratisering af både fiskeriet og landbruget. Men selvom dette var vægtet højt på fødevareministerens prioriteringsliste, så gik der ikke mange måneder inde i valg-perioden, før nye bureaukratiske regler igen »omklamrede« fiskeri-erhvervet, med nye tiltag.
Allerede efter få måneders brug af den nye E-log 13 version, føler fiskerne sig ekstra byrdebelagt, i forhold til den gamle version. Disse ekstra byrder skydes ind under nødvendigheden af, at overholde og opfylde en række lovpligtige EU-krav i Fiskeri-kontrolforordningen.
Det betyder, at der blandt andet er lavet følgende opdatering:
- Der tilføjes en ny kolonne til angivelse af konservering (preservation) i landingserklæringen. Konservering kan være fersk, levende, røget, frossen, saltet, kogt, tørret.
Men helt ærligt, hvorfor skal styrelsen have disse oplysninger – hvor er logikken henne i dette. Fisken der landes som vildtfanget fisk i Danmark – landes ikke saltet og røget, men da slet ikke tørret, som nogle af de absurde valgmuligheder som fiskerne har. Men hvad skal det gøre godt for??
En fisker som Fiskerforum.dk har talt med, siger lidt sarkastisk, at nu mangler styrelsen blot, at få at vide, om fisken efterfølgende skal fileteres, steges eller serveres rå, eller hvordan håndteringen af fisken nu efterfølgende er planlagt. Med det kan være, at netop disse spørgsmål bliver rubrik-ført ved den næste opgradering af E-log til version 14.
Det virker som en bevist »vildledende« opgave, så fiskerne også her kan komme på usikker grund. Fejlopslag som man næsten kan mistænke styrelsen for bevist har sat ind i landingserklæringen, så man ved fejl, kan give fiskerne endnu flere anmærkninger.
Ny opdatering af E-log er allerede planlagt – kommer i år
Indtil lancering af næste opdatering af E-log-klienten (E-log 14), som er planlagt ultimo 2023, vil man stadig kunne anvende den gamle Thrane&Thrane Sailor- transceivere, undtagen TT-3026S og TT-3026M modellen med Garmin GPS-modul, der skal udskiftes nu.
Du kan læse mere om opgraderingen til E-log 13 her
Hvis noget skulle forenkles, så kunne man jo eksempelvis helt slette landingserklæringen og lad det være op til opgørelsen / afregningen fra fiskeauktionen, der både fortæller om både fiskearter, størrelser m.m. Oplysninger som fiskeristyrelsen allerede modtager. Men ellers kunne man lade det intelligente it-system tager over, og for-trykke dét, som den samme skipper lander uge ud og uge ind. Og kun i de tilfælde fiskeren ændre noget i sine fangster, så skulle han istedet aktivt gå ind og ændre dette i landingserklæringen. For at spare tid og penge, men også minimerer fejlopslag m.m. Det er ofte de samme mængder og samme arter af fisk der landes til auktionen.
Med dette sidste tiltag af opgaver til fiskerene, kan afbureaukratisering af fiskerierhvervet have lange og trange tider. For mens fiskeriministeren proklamere mere forenkling, så arbejder Fiskeristyrelsen modsat kreativt på, at få endnu flere punkter på deres lister (Vi skal jo overholde EU reglerne), så Styrelsen kan blive større og tilegne sig flere opgaver, som skal løses med afsæt og begrundelse i, at EUs love og forordninger skal overholdes.
Man mangler i Danmark et incitament til, at offentlige myndigheder begynder at tænke rationelt og gøre det nemmere og billigere for »kunderne / fiskerne), istedet for irrationelt at fortsætte med at fylde flere rigide og firkantet regler indover erhvervet.