Fiskernes filetfabrik A/S har siden stiftelsen i 1985 produceret sildefilet til det Europæiske marked. Men det er slut nu – fabrikken er sat til salg, efter banken ikke længere vil være med.
Det har fået direktør Benny Christensen fra Fiskernes Filetfabrik på Alfavej i Gilleleje, til at sige tillykke, efter man nu i over to år har haft minimale sildekvoter og udsigten til endnu ét, som hverken, fiskeriministeren hr. Jensen, DTU, ICES og Fiskeriudvalget, har udvist større politisk velvilje til at hjælpe. Og nu konstaterer direktøren, med slet skjult sarkasme, at nu vil banken heller ikke lege med længere og Fiskernes Filetfabrik har derfor endegyldigt måttet kaste håndklædet i ringen.
Fiskernes Filetfabrik er derfor sat til salg og ejendomsmægleren har allerede være forbi, skriver FiskeriTidende.dk efter at have talt med direktør Benny Christensen. En direktør der ikke mener man har taget situationen alvorligt nok. For trods højlydte protester fra fabrikkens og fiskernes side, føler man sig ikke hørt og derfor direktøren’s tillykke. For efter hans mening er det lykkedes at lukke et aktiv for Gilleleje Havn ned. En producent-virksomhed, som har eksporteret over 95 procent af sine produkter til EU, og som har haft indtil 14 både i drift og beskæftigelse til 20 mand på fabrikken. Det er slut nu.
Direktøren fra Fiskernes Filetfabrik, mener ikke at kvotepolitikken har haft nogen effekt på bestanden af sild i den vestlige Østersø. For som han forklarer, så har 15 års konstante nedskæringer af kvoterne, ikke hjulpet overhovedet og med de sidste par års nærmest ikke eksisterende kvoter på den eftertragtede sild, må man nu se sig om efter det virkelige problem. For det er ikke overfiskeri her, der er skyld i sildens fravær.
Men hvad er problemet så
»Når det ikke kan være fiskeriet, så bør forskerne istedet finde ud af, hvad problemet så i virkeligheden er og sætte ambitiøst ind her, så bestanden kan blive rettet op‚ understreger direktøren videre. »Der er noget helt andet galt,« siger Benny Christensen og henviser bl.a. til spildevandsudledning. »Selvfølgelig skal man holde bestanden sund, som virksomhed og fiskere, er vi ikke ude på at udrydde silden. Men det bør også være en prioritet at holde fiskeriet i live, og der kan snildt fiskes omkring 20.000 til 25.000 tons sild. Der burde være plads til både fisk og fiskere, ellers jævner man bare de små Havne. Havne vi ellers er blevet enige om at holde liv i.
En umulig situation for Fiskernes Filetfabrik
Til FiskeriTidende.dk siger direktøren for Fiskernes Filetfabrik at man tidligere har præsenteret fiskeriministeren for en plan, hvordan man både kunne passe på silden og passe på bestanden. Mogens Jensen blev sidste år også præsenteret for en plan, der blandt andet drejede sig om tilpasning af produktionen til andet end sild. Men ligemeget har det hjulpet, selvom alle mulig og næsten også umulige forslag har været drøftet omkring produktionens overlevelse. En sidste frustration har det været under Corona-krisen, at se hvor hurtigt andre erhverv har kunnet opnå støtte, mens en nødlidende fiskefabrikation, med store betydning for lokalområdet og eksporten samt beskæftigelsen, i de sidste tre år bedt om hjælp, uden at få den. En »Corona-hjælp« rettidigt, kunne have afværget den lukning man står overfor nu.