Erhvervsfiskefartøjer med A-licens kan nu ansøge om at deltage i forsøgsfiskeri i den vestlige Østersø i og uden for lukkerperioden
DTU Aqua vil gennemføre et videnskabeligt forsøgsfiskeri i samarbejde med lokale fiskere. Forsøgets formål er at gennemføre et forsøgsfiskeri efter hhv. tobis eller rødspætter i den vestlige Østersø med minimal bifangst af torsk i lukkeperioden. For at deltage i forsøget er man forpligtet til at have CCTV-kameraer installeret ombord i hele den periode, man fisker i den vestlige Østersø, dvs. også uden for lukkeperioden.
Projektet åbner samtidig op for muligheden for at anvende redskaber med højere selektivitet som SELTRA 300, roofless eller diamantåbning. Der er allerede fundet 4 deltagende fartøjer, men da projektet kan rumme yderligere 2 fartøjer, udbydes disse pladser nu.
De deltagende fartøjer skal selv sørge for at dække eventuelle bifangster under fiskeriet i form af egen kvote til de pågældende arter eller alternativt, at leje sig på plads efterfølgende. Kameraer, installation og transmissionsudgifter betales af projektet.
Forsøg og formål
Formålet med forsøget er at afdække mulighederne for at etablere et målrettet fiskeri med en minimal bifangst af torsk uden for, men også i lukkeperioden fra den 15. maj-15. august 2022 i område SD 24.
For at sikre, at der opnås bedst mulig viden omkring fiskeriudøvelsen, variationen i denne, områderne hvor fiskeriet foregår samt bifangstprofilen, vil de deltagende fartøjer skulle have CCTV kameraer installeret ombord. Deltagere vil ligeledes skulle udtage en biologprøve (prøver til bestemmelse af fiskenes alder, længde og vægt) til DTU Aqua efter en protokol, som er udarbejdet af DTU Aqua. Forsøgsprotokollen er vedlagt som bilag 1. Kameraoptagelserne vil blive gjort tilgængelige for både Fiskeristyrelsen og DTU Aqua.
Ved udførelse af forsøgsfiskeriet skal deltagerne selv bidrage med de anvendte redskaber. Her kan enten benyttes et af de lovlige redskaber i den vestlige Østersø eller et redskab, der har en højere selektivitet såsom SELTRA 300, det tyske roofless eller diamantåbning.
Der vil i forbindelse med udførelsen af forsøget kunne deltage observatører fra DTU Aqua ombord på fartøjerne på udvalgte fangstrejser.
Forventede resultater
DTU Aqua forventer at opnå følgende resultater på baggrund af forsøgsfiskeriet:
Dokumentation for hvorvidt man kan gennemføre et fiskeri efter andre målarter end torsk med minimal bifangst af torsk både udenfor og i lukkeperioden. Hertil kommer erfaringer med test af redskaber med højere selektivitet. Der kan som en del af forsøget anvendes selektive redskaber såsom SELTRA 300, det tyske roofless eller diamantåbning i den vestlige Østersø.
Krav til de deltagende fartøjer:
- Forsøgsperioden er fra den 25. april 2022 til 31. december 2022.
- Forsøget skal udføres med enten et mere selektivt redskab (som SELTRA 300 /roofless/ diamantåbning) eller et af de i forvejen godkendte redskaber i området. Det er fiskeren selv, der stiller redskaber til rådighed.
- Hvert fartøj får monteret CCTV kameraer, der skal være tændt fra fiskeriets/projekt start til og med den 31. december 2022, så længe der fiskes i østersøområdet. Det er projektet, der betaler for kameraerne samt installation af disse.
- Fartøjerne skal følge de aftaler, der er indgået med DTU Aqua og Fiskeristyrelsen, samt den tilladelse, der bliver udstedt til det deltagende fartøj.
- Fartøjerne skal følge den af DTU Aqua udarbejdede forsøgsprotokol (bilag 1).
- Fartøjerne sørger selv for at dække eventuelle bifangster under fiskeriet ved selv at have kvote til de pågældende arter eller leje sig på plads efterfølgende.
Hvis du ønsker at ansøge om at deltage, skal du udfylde bilag 2.3: »Tilbud til deltagelse i projektet samt tro og love erklæring, som sendes til DTU Aqua på mail MSP@aqua.dtu.dk med Fiskeristyrelsen cc (forsoegsfiskeri@fiskeristyrelsen.dk). Fartøjer, der ved ansøgning om deltagelse ikke opfylder de ovennævnte krav, vil ikke komme i betragtning til at deltage i projektet.«
Ansøgningsskema kan findes på følgende link her.
Mailens emnefelt skal udfyldes således »Forsøgsfiskeri i Vestlig Østersø fartøj«
Ansøgningen skal sendes i perioden mellem tirsdag den 5. april 2022 og tirsdag den 19. april 2022. Har du spørgsmål til forsøget, kan du kontakte Marie Storr-Paulsen fra DTU Aqua på mobilnummer 3050 4210. Såfremt vi modtager flere ansøgninger, som opfylder kravene for deltagelse, end der er pladser, vil pladserne blive fordelt ved en tilfældig lodtrækning blandt de kvalificerede ansøgere.