De første – meget foreløbige – resultater af årets realtidsmonitering af tobis er nu offentliggjort. Resultaterne bruges som grundlag for fastsættelsen af tobiskvoten.
Hvert år overvåges tobisbestanden fra starten af april til starten af maj. Resultaterne bruges til at anslå størrelsen af årets bestand af unge tobis og er grundlaget for Europa Kommissionen, når den skal fastsætte årets tobiskvote.
Overvågningen udføres som en såkaldt realtidsmonitering. Den foregår ved, at DTU Aqua under de første ugers fiskeri indsamler prøver af fangsten af tobis sammen med oplysninger fra tobisfiskernes logbøger. Logbøgerne fortæller hvor og hvor meget, man har fanget, og hvor mange dage skibet har været til søs. Det norske havforskningsinstitut indsamler samme oplysninger fra det norske fiskeri og indrapporterer data til DTU Aqua.
De første – meget foreløbige – resultater af årets realtidsmonitering er netop offentliggjort. De viser, at fiskeriet åbnede med meget høje fangstrater, men at det er faldet lidt. Et sådant fald er usædvanligt, da fangstraten plejer at stige hen over sæsonen i takt med, at tobisen forlader bunden og begynder at spise. Til gengæld tyder de foreløbige resultater på, at de 1-årige tobis er store i år. I de kommende uger bliver der offentliggjort flere resultater på DTU Aquas hjemmeside.
Læs mere om de foreløbige resultater af realtidsmoniteringen på DTU Aquas hjemmeside
Fordelen ved realtidsmonitering er, at fiskeriet kan tilpasses den aktuelle bestandsstørrelse. Det traditionelle forvaltningssystem, hvor kvoterne fastsættes ved årets begyndelse, er for ufleksibelt, når man skal regulere fiskeriet af en kortlivet art som tobis, hvor bestanden kan svinge meget fra år til år.
Tobis er en vigtig del af fødekæden i havet. Både torsk, andre fisk, havpattedyr og havfugle lever af tobisen. Desuden er tobis en vigtig art i industrifiskeriet som råvare til produktion af fiskemel og -olie.