Der er tilsyneladende stor forskel på hvorledes Danmark og Sverige vil løse deres landes energi-udfordringer på. I Danmark taler vi kun om Havvind og Solenergi samt Power-to-X og energi-øer, mens man samtidig i Sverige nu helt dropper et kæmpestort Vindmølleprojekt i Østersøen og istedet investerer i Akraft.
Når der står »tilsyneladende« overfor danskernes foretrukne valg af energi, så er det åbentbart kun vores politikere der falder i svime over den vedvarende energi, for som man kan se ud at en meningsmåling, foretaget i Ekstra-Bladet, i forbindelse med EB’s artikel – som du kan læse her »Vildt: Dropper gigantisk vindmøllepark«
Så svarer EB-læserne her:
- 23 procent vil have vindmøller
- 51 procent vil have Akraft
- 24 procent vil have begge dele
- 2 procent ved ikke
Hvis man lægger 51 procent »Akraft« og 24 procent »Vil have begge dele« sammen, så lander vi på et tal der hedder 75 procent – dvs at hver tredje dansker (EB-læser) ønsker Akraft som en væsentlig del af vores fremtidige energiforsyning.
Påfaldende når Danmark nu står overfor den største investering i grøn energi nogensinde. 10.000 vindmøller skal tidoble kapaciteten af havvind i Nordsøen. Heraf skal Danmark alene stå for omkring en fjerdedel af disse havmøller, ca. 2.500 stk. i dansk zone.
Målet er klart for vores folkevalgte, for vi får nemlig brug for endnu mere grøn strøm i fremtiden, forudser de – faktisk dobbelt så meget som i dag. Danmarks elforbrug vil fordobles de kommende år. Vores folkevalgte politikere har besluttet, udsprunget af Russernes krig mod Ukraine og vores store afhængighed af russisk gas, at vi skal have de fossile brændstoffer ud af vores transportsektor, vores fly, skibe og ud af varmeproduktionen. Derfor skal vi bruge meget mere grøn strøm til at producere det grønne brændstof, som brint mv.
Fiskerimæssige konsekvenser ved havvind
Men fiskerne frygter for konsekvenserne ved at placerer så mange havvindmølleparker i Nordsøen og i Østersøen. De bør placeres uden for de 30 procent af hav-arealet, som fiskerne i dag fisker på. Dertil ønsker man tilladelelse til at fiske tæt og i nærheden af havvindmøllerne, da det ellers vil få uoverskuelige økonomiske konsekvenser for fiskerne, da de kommende havmøller vil beslaglægge store havområder, hvor man kunne frygte at fiskeriet ikke længere vil være tilladt.
Men uanset, så vil 10.000 havvindmøller i Nordsøen have store konsekvenser for dansk fiskeri, medmindre man placerer dem klogt.
Svenskerne dropper nu gigantisk vindmøllepark i Østersøen
De svenske borgerne siger nej og politikerne vil nu istedet satse på atomkraft – så nu dropper svensk vindmølleselskab planerne om en gigantisk havvindmøllepark »Gretas Klackar 2« i Østersøen
»Svea Vind« tager konsekvensen af den folkelige modstand mod havvindmøller på mellem 250 og 300 meters højde og har derfor taget det første reelle skridt i retningen af et markant skifte i svensk energi- og klimapolitik. Der går fra en afvikling til istedet at udvikle og udbygge Akraften i landet.
Septembervalget i Sverige har også været helt afgørende for skiftet i svensk energipolitik. Den nye svenske regering – bestående af Statsminister Ulf Kristersson (M) og (Moderaterna -M) samt Kristdemokraterna (KD) og Liberalerna – L) dannede tilsammen ny regering, de er nu parate til at støtte atomkraft med hundredevis af milliarder. Og samtidig kræver de, at vindmølleejere betaler en større del af regningen for at udbygge el-nettet.
Om ændringen i svenskernes holdning til energi-politiken alene skyldes sund fornuft eller måske mere handler om det manglende statstilskud, skal være usagt, men kursen er nu udstukket og går i retning af langt mere Akraft i Sverige.
Som sidebemærkning, så skal man i Danmark, som vindmølle- og solcelleejer, også til at betale mere for udbygningen af el-nettet fremover. Hvilket i yderste konsekvens, måske også kan have betydning for størrelsen og måske ikke mindst lysten til at investerer i udbygningen af vind og sol.