Striden har medført højere råvare-priser på sild pga. en handelsstrid mellem EU, Norge og Island, der har strandet tusindvis af norske sild på lager i Norge, hvilket presser priserne op for de danske silde-producenter.
Men nu ser det ud til, at en løsning måske kan være på vej i starten af 2025, men de danske sildeselskaber betaler for tiden og lige nu, højere priser for den dyrebare råvare.
Silden er sat på pause – imens stiger priserne
Danske sildeselskaber har i månedsvis ventet på en aftale, der skulle gøre det muligt at importere toldfri sild fra Norge. 28.000 tons sild står klar på de norske lagre, men bureaukratiet har bremset den toldfri import, hvilket betyder, at danske virksomheder må betale en ekstra told på 20 procent. »Det er en stor udfordring for industrien«, forklarer Poul Melgaard Jensen, direktør for brancheorganisationen Danish Seafood Association.
»EU-Kommissionen har afvist vores forslag om midlertidige løsninger, og det betyder, at de danske selskaber lige nu må betale mere for silden,« siger han.
Løsning i sigte – men ikke før 2025
Ifølge Danish Seafood Association er der dog lys for enden af tunnelen. Stortinget i Norge har godkendt aftalen, og når de sidste formaliteter er på plads, kan danske virksomheder igen få adgang til de toldfri sild. »Vi håber, at de sidste underskrifter falder på plads på den anden side nytår – til januar 2025,« siger Poul Melgaard Jensen.
Imens har danske selskaber som Amanda Seafoods i Frederikshavn været nødt til at finde andre og dyrere leverandører for at kunne opretholde produktionen. Direktør Jesper Kold Sørensen forklarer, »det har gjort råvarerne væsentligt dyrere«.
Selvom virksomhederne lige nu står og mangler sild, er der ironisk nok udsigt til overflod af sild, når aftalen endelig træder i kraft. Ifølge Poul Melgaard Jensen vil der, som en del af aftalen, blive åbnet op for import af langt flere sild, end der egentlig er brug for i industrien. Aftalen sikrer mulighed for at importere over 50.000 tons sild, en mængde, der langt overstiger det nuværende behov.
Aftalen tager samtidig højde for fremtidige udfordringer, så mængden af sild, der ikke bliver brugt og forarbejdet, kan overføres til de kommende år. Denne fleksibilitet kan forhåbentlig forhindre lignende problemer, når aftaleperioden udløber i 2028.
Med denne løsning håber branchen at få mere stabile og forudsigelige vilkår for fremtidens samhandel.