Den fornemmelse sidder man tilbage med, efter at have læst endnu et mesterligt godt skrevet skønmaleri, forfattet af Danmarks Naturfrednings-forening DN, der i denne artikel »Danske restauranter må til Sverige efter skånsomt fanget jomfruhummer« forklarer, at man i Sverige, med succes, har skiftet trawlet ud med tejner til at fange jomfruhummer med.
For som DN påpeger i artiklen, så foregår jomfruhummer-fiskeriet i Sverige, modsat det i Danmark, hvor man fortsat benytter sig af dét som de beskriver som Tunge Bundtrawl, der PLØJER sig gennem havbunden og tager ALT MED SIG – Fisk, skaldyr og hav-natur – Man får fornemmelsen af at trawlere tager det hele med og efterlader absolut intet tilbage – intet liv – kun en uddød ørken på havbunden.
Forklaringen følger fra Danmarks Naturfredningsforening, for som de skriver i deres artikel, så bærer man sig helt anderledes an i det svenske og det endda med succes, som de så malende beskriver i artiklen omkring de svenske fiskere Martin Axelsson og Henrik Wennerberg, der fisker jomfruhummer med tejner.
Men på foranledning af FiskerForum.dk har der været kontakt med nogle af tejne-fiskerne i Sverige. De genkender ikke selv deres eget »skønmaleri« af hummerfiskeriet, tegnet af Danmarks Naturfredningsforening.
Fra svenskerne lyder konklusionen istedet kort og meget præcis – Tejne-fiskeri efter jomfruhummer virker ikke, det er simpelthen for dyrt og fanger bare alt for lidt, til det kan betale sig.
- Fiskeren der er med i rapporten, fanger stadig ikke mere end 4 til 5 tons jomfruhummer om året, hvilket ikke er nok økonomisk og ihvertfald ikke nok til, at man kan leve af det. Den anden fisker nævnt af DN, har arbejde ved siden af som chauffør og han har netop sat sin båd til salg. Så her er økonomien i fiskeriet også så som så.
- Samtidig er der nogle økonomiske betragtninger man skal have med, som tilkøb af agn, der skal sættet i tejnerne inden fiskeriet opstartes. Agn som ovenikøbet kommer fra de lokale trawlere, hvor man betaler op til 20,- SEK for et kilo usaltet Agn/sild.
- En tejne koster omkring 1.600 til 1.800 SEK og der skal bruges mindst 800 tejner for at kunne få rentabilitet i dette fiskeri. Det betyder at man skal have enorme arealer for at kunne fiske med tejner. Men de bedste steder, hvis man skal gøre sig håb om blot en rimelig udbytte og fangst, er på kanten mellem mudderbund og stenbund. – – Hvilket så til gengæld betyder, at der ikke er meget plads at fiske på.
- En anden forhindring er, at en trawler ikke umiddelbart kan rigges om til fiskeri med tejner – maskinerne tåler ikke at stå stille hele dagen, de soder simpelthen til efterfølgende. Det koster både tid og reparation og man risikerer en udskiftning af hele motoren senere ..
- Ligeledes har Danmark ikke en skærgård, som fiskerne har det omkring Göteborg i Sverige, med klipskær, sprækker og dybt vand ind til land (her er det muligt at fange hummer tæt på land). Den slags områder findes ikke i Danmark.
- Tager vi eksempelvis en anden fisker, der har sat tejner udenfor Glom. Han er alene og fanger ca. 35 til 45 kg i gennemsnit med 400 bure om dagen og han flytter dem ca. hver tredje dag.
Trods argumenterne imod dette urentable tejne-fiskeri og den lettere omskrivning af jomfruhummer-fiskernes vilkår i Sverige, så fortsætter skønmaleriet af dette tejner-fiskeri og ud-skamningen af trawlfiskerne i Danmark, ufortrødent.
Du kan læse videre i DN’s artikel her