Forslaget til fiskeriregulering i fem Natura 2000 områder i Nordsøen og Skagerrak, som er blevet fremsendt til Folketingets europaudvalg, er et initiativ, der sigter mod at beskytte kortlagte habitattyper, såsom stenrev og boblerev, i overensstemmelse med EU’s miljølovgivning.
Den foreslåede fiskeriregulering indebærer et forbud mod anvendelse af bundslæbende redskaber i hele eller dele af de fem danske Natura 2000 områder.
Initiativet er blevet udarbejdet inden for rammerne af den fælles fiskeripolitik og det regionale samarbejde mellem medlemsstaterne i Scheveningen gruppen. Arbejdsgrupper bestående af embedsmænd fra de berørte medlemsstater har været involveret i udarbejdelsen af forslaget, som lægger op til en regional koordineret tilgang til beskyttelse af disse vigtige habitater.
De fem områder, der omfattes af forslaget er:
- Lønstrup Rødgrund
- Thyborøn Stenvolde
- Jyske Rev
- Store Rev
- Gule Rev
Forslaget indebærer et helårligt forbud mod bundslæbende fiskeri ved og omkring kortlagte stenrev i disse områder. Der er også specifikke restriktioner vedrørende boblerev og andre redskabstyper i visse områder.
Der er blevet taget hensyn til forskellige synspunkter og interesser i forbindelse med udarbejdelsen af forslaget. Blandt dem er Danmarks Fiskeriforening PO, Tænketanken Hav, Danmarks Naturfredningsforening og Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri PO. Disse organisationer har givet input og bekymringer vedrørende beskyttelsen af habitaterne samt nødvendigheden af effektiv overvågning og håndhævelse af reglerne.
Den danske regering støtter generelt initiativet og betragter det som en måde at opfylde EU’s miljømål på, samtidig med at det sikrer en balance mellem beskyttelse af natur og fiskeri-samfundets interesser. Der lægges vægt på nødvendigheden af at basere reguleringen på videnskabelig rådgivning og at sikre, at den er proportional og kontrollerbar.
Samlet set forventes det, at der opnås enighed om den foreslåede fiskeriregulering, og det forventes ikke, at Rådet vil gøre indsigelser mod Kommissionens delegerede retsakt, hvilket ville muliggøre implementeringen af forslaget inden for en rimelig tidsramme.
Men først skal forslaget igennem en henstilling til Kommissionen og Kommissionen kan herefter, hvis den finder den fælles henstilling fyldestgørende og efter høring af både EuropaParlamentet og Rådet, vedtage en delegeret retsakt.
Det regionale samarbejdsforum om fiskeriforvaltningen i Nordsøen (Scheveningen gruppen) har udarbejdet et udkast til fælles henstilling med forslag til fiskeriregulering i fem Natura 2000 områder beliggende i Nordsøen og Skagerrak. Det forventes, at forslaget om fiskeriregulering i de danske områder kan vedtages som en delegeret retsakt senest seks måneder efter, at den fælles henstilling er modtaget i Kommissionen.
Du kan læse hele grundnotatet til Folketingets Europa-udvalg her