SVM-Regeringen ønsker at forbyde fiskeri med bom-trawl i danske farvande og arbejder for at få forbuddet gennemført i hele EU. Bekymringen er hvorledes andre EU-lande, som benytter bom-trawl i vid udstrækning, vil reagere. Fiskeriforeningen så hellere et samarbejde her.
Fødevareminister Jacob Jensen udtaler, at forbuddet i første omgang kun vil gælde danske fiskere, men målet er en bredere europæisk regulering.
Ifølge Danmarks Fiskeriforening DFPO er bom-trawl ikke en udbredt fiskemetode i Danmark, og kun ét dansk fartøj benytter sig af den. Formand Svend-Erik Andersen forventer, at de berørte fiskere vil få kompensation.
»Bomtrawl er ikke et stort fiskeri i Danmark. Det ene fartøj skal udfases, og vi forventer selvfølgelig kompensation til ejeren,« siger Svend-Erik Andersen til FødevareWatch.
Hestereje-fiskerne slipper
Regeringens forslag vil dog ikke omfatte de mindre fartøjer, der primært fisker efter hesterejer. Omkring 25 sådanne fartøjer opererer i Danmark, og formanden for DFPO er tilfreds med denne differentiering.
For to uger siden blev bom-trawl og andre bundslæbende redskaber forbudt i fem Natura 2000-områder i Skagerrak og Nordsøen, hvor især hollandske fiskere har brugt metoden. Ministeren udtaler, at dette er nødvendigt for at beskytte havområder og dyreliv for fremtidige generationer.
»Vi har et ansvar for at beskytte vores havområder og dyreliv, så kommende generationer også kan få glæde af havets ressourcer. Derfor har vi nu besluttet, at det skal være slut med de tunge bomtrawl,« understregede Jacob Jensen dengang.
Danmarks Fiskeriforening er bekymret
For hvorledes vil et EU-forbud blive modtaget, især i lande som Holland, Belgien og Frankrig, hvor bom-trawl er en vigtig fiskemetode. Formanden Svend-Erik Andersen frygter, at forbuddet kan skabe flere fjender end venner i EU.
»Vi er bekymrede for, at det ikke bliver nemt at udbrede forbuddet til EU. Det kan ende med kun at ramme danske fartøjer. Det er principperne i det, som kan skabe flere fjender end venner i EU,« pointerer formanden.
Forbuddet baserer sig blandt andet på et forskningsprojekt i Jammerbugten, der viser, at bom-trawl skader havbunden og ødelægger livsbetingelserne for mange bundlevende dyr. Forskerne fra Aalborg Universitet dokumenterede, at bom-trawl efterlader tydelige spor og ødelægger sten-rev og havbundens struktur.
»Det ligner spor efter en plov, der er trukket igennem en mark. Jeg havde ikke troet, at det ville være så tydeligt,« udtaler professor i marinebiologi Niels Madsen, der står bag forskningen.
Forbuddet mod bom-trawl sigter mod at beskytte havets økosystemer og sikre bæredygtigt fiskeri i fremtiden.