Deltagere fra 25 lande samledes i sidste uge for at lære af de danske erfaringer med opdræt i recirkulations-oplæg, hvor vandet renses og genbruges igen og igen. En teknologi og et knowhow som er en dansk spidskompetence, og som den øvrige verden har fået øjnene op for.
Mere end 50 % af verdenens indtag af fisk og skaldyr kommer idag fra akvakultur, da efterspørgslen på fisk er støt stigende og ikke kan dækkes af det traditionelle fiskeri.
Dansk fiskeopdræt er med i front, når det gælder ny teknologi og miljørigtige løsninger. Omkring halvdelen af den landbaserede produktion i Danmark bruger i dag såkaldt recirkulationsteknologi, hvor det samme vand renses internt og genbruges igen.
Denne brug af vandgenanvendelsesteknologien i danske anlæg fik i starten af 2012, Verdensnaturfonden WWF til at forfremme regnbueørred produceret i Danmark til den grønne kategori af fisk, som er tilvejebragt på en måde, der er skånsom mod miljøet.
Der var op mod 200 opdrættere, forskere, udstyrsleverandører, embedsmænd og journalister fra 25 lande, til den international workshop den 10. og 11. oktober i Aalborg arrangeret af netværket Nordic Network on Recirculating Aquaculture Systems, og organiseret af DTU Aqua i Hirtshals.
Konferencen havde over 40 faglige indlæg, men deltagerne i workshoppen havde også mulighed for at se dansk recirkulationsteknologi ved besøg på en række nordjyske opdrætsanlæg, samt aflægge DTU’s forsøgs- og forskningsfaciliteter på Nordsøen Forskerpark og Lerkenfeld modeldambrug samt et storskala opdræt i Danish Salmon i Hirtshals.
Dansk fiskeopdræt er med i front
Workshoppen DanAqua om recirkulation blev afholdt i samme tidsrum som akvakultur- og fiskerimesserne DanAqua og DanFish. Endvidere havde DTU Aqua i dagene op til workshoppen, også et kursus i saltvandsopdræt i recirkulationsanlæg.