Danmark er med helt fremme, når verdens første energi-øer skal bygges og dermed udnytte vores store vindressourcer i både Nordsøen og i Østersøen. Men det koster især for fiskerne, der nu må se yderligere gode fiskefelter forsvinde som dug for solen med havvindmøllers og den grønne energi’s milliardstore investeringer i energi-øer.
Disse havvindmølleparker og energiøerne vil være knudepunkter, der skal skabe bedre sammenhæng mellem energi fra havvind og energisystemerne i regionen omkring de to havområder.
Havvindmøllerne omkring øerne skal levere grøn strøm med en kapacitet til mindst fem millioner husstande. Et projekt som Energistyrelsen står i spidsen for og som de derfor har fingrene dybt begravet helt nede i maskinrummet, når de mange havvindmølleparker og energi-øer skal blive til virkelighed.
- I Nordsøen skal der etableres en kunstig ø, som skal være knudepunkt for 3 GW havvindmølleparker og med mulighed for 10 GW på sigt.
- I Østersøen er energiøen Bornholm, hvor el-tekniske anlæg på øen vil være knudepunkt for 2 GW havvindmølleparker ud fra kysten.
Det er pensionsselskabet ATP og energiselskabet Ørsted der har meldt ud, at de ønsker at byde ind på projektet i Nordsøen og som nu forbereder et bud, skriver Børsen.
MEN – Der er planer om op til 15 mindre energi-øer i Nordsøen
Torben Glar, der også er styregruppemedlem i North Sea Wind Power Hub-konsortiet, har tidligere udtalt til fagbladet Ingeniøren, at flere mindre øer i Nordsøen er mere optimalt. »Jo længere væk fra øen havvindmøllerne er placeret, desto mindre optimalt vil øen fungere som distributions-central. Så vi forventer 10-15 GW pr. ø og op mod 15 øer. Sikkerhedsmæssigt er det også en fordel at have flere øer. Samtidig er placeringerne endnu ikke fastlagt. Doggerbanke er udlagt som Natura 2000-område, og derfor vil det ikke være optimalt med én stor ø i det område,« understreger Torben Glar.
Børsen skriver videre at udbudsrunden ventes at blive skudt i gang i 2022, og energi-øen i Nordsøen skal i sin første fase senest stå klar i 2033.
Vindø-konsortiet – PFA, Andel, Pensiondanmark og CIP – har også planer om at byde på energi-øen i Nordsøen, skriver Børsen.