Danmarks bestræbelser på at fremme en grønnere fremtid ved at reducere landbrugsarealer til fordel for skovrejsning m.m. og indføre store fredede havområder kan give store udfordringer for fødevaresikkerheden og egenproduktionen af fødevarer.
Vi står over for en kompleks opgave med at balancere grønne mål med fødevaresikkerheden og vi bør investere i landbrugs- og fiskeriteknologi, der kan øge produktiviteten og bæredygtigheden, såsom præcisions-landbrug og bæredygtige fiskeri-teknikker. Og som et minimum bør vi overveje og udvikle beredskabsplaner for at sikre, at Danmark kan håndtere en eventuel fødevaremangel i tilfælde af store ændringer i landbrugs- og fiskeripolitikken eller i tilfælde af alvorlige kriser som klimaændringer, krig eller andet.
Danmark er blandt verdens mest selvforsynende lande, når det kommer til fødevarer. Med en selvforsyningsgrad på omkring 120-130 % producerer vi flere basisfødevarer, end vi selv forbruger. Vi er derfor nettoeksportør af fødevarer, hvilket betyder, at Danmark normalt står stærkt, når det gælder at opretholde forsyningen. Men hvad sker der, hvis landet står overfor en alvorlig krise, hvor importen svigter, i tilfælde af krig eller hvis der kommer globale forsyningsforstyrrelser i forbindelse med klimaændringerne, der for tiden lægger store landarealer under vand, men også de lange tørkeperioder i central- og sydeuropa.
Selvforsyning på Fødevarer – Landbrug, Fiskeri og Skaldyr
Danmark producerer mange af de fødevarer, som vi har brug for til dagligt. Vores landbrug står for store mængder kød, mælk og korn, som er essentielle fødevaregrupper, og vi er selvforsynende på disse områder. Men en vigtig del af vores selvforsyning kommer også fra fiskeri og skaldyr. Danmark har en lang tradition for fiskeri, og danske fisk, som sild, torsk, rødspætter og skaldyr, er vigtige både for den lokale fødevareforsyning og som eksportvarer. Fiskeri spiller en væsentlig rolle i vores selvforsyning og fødevareberedskab, og danske havne som Hirtshals, Skagen, Hanstholm, Thyborøn og Hvide Sande er centrale knudepunkter for fiskeindustrien.
I en krisetid, hvor globale forsyningskæder kan blive forstyrret, vil det være afgørende for Danmark at kunne trække på både landbrug og fiskeri for at sikre befolkningens fødevarebehov.
Afhængighed af Import
Selvom Danmark er selvforsynende på mange områder, især med basisfødevarer og fisk, er vi stadig afhængige af at importere en række fødevarer. Dette gælder især varer, som vi ikke selv producerer i landet, såsom tropiske frugter, kaffe, kakao, vin samt visse typer forarbejdede fødevarer og specialprodukter. Fødevareimporten i 2022 udgjorde over 90 milliarder kroner, hvilket viser en betydelig afhængighed af udenlandske varer.
I en krisetid, hvor importen kan blive begrænset, vil vi opleve mangel på disse produkter, hvilket kan påvirke fødevareudvalget. Det vil dog næppe true vores overordnede forsyningssikkerhed, da vi kan klare os med de mange lokale fødevarer, vi producerer i Danmark.
Reduktion i Produktion – Hvad Hvis?
Hvis dansk landbrug og fiskeri skulle reducere deres produktion med 20-25 %, vil det derfor få mærkbare konsekvenser. For det første vil det føre til færre fødevarer på det danske marked, hvilket kan resultere i højere priser og et mindre varieret udvalg. Reduktionen vil også påvirke eksporten, hvilket kan ramme økonomien.
En nedgang i produktionen vil især påvirke de områder, hvor vi i forvejen er afhængige af import, da vi vil blive mere sårbare overfor internationale forsyningsforstyrrelser. I en krisesituation kan det skabe problemer med at sikre, at der er nok fødevarer til hele befolkningen, særligt hvis landbruget og fiskeriet bliver begrænset af politiske beslutninger, klimaforandringer eller andre kriser.
Forsyningssikkerhed i Krisetider
Selv med en høj selvforsyningsgrad kan Danmark blive presset på fødevareforsyningen under en krise. Særligt hvis importen af varer, vi ikke selv producerer, bliver vanskeliggjort, vil vi kunne mærke det. For at imødegå denne risiko er det vigtigt, at Danmark sikrer tilstrækkelige fødevarelagre og styrker beredskabet.
Fiskeri og skaldyr vil være en vigtig del af denne strategi, da de kan supplere fødevarerne fra landbruget og sikre, at vi har adgang til sunde proteinkilder i en nødsituation. Et robust system, der både understøtter landbrug og fiskeri, vil hjælpe os med at modstå forsyningsmæssige udfordringer i krisetider.