I en ny artikel i tidsskriftet Geomaatics konkluderer forskere, at CO2 ikke har bidraget til den globale opvarmning de seneste 25 år, hvilket kan virke som en for vidtgående påstand. Selvom artiklen indeholder interessante observationer, kræver emnet en kritisk tilgang.
De skriver civilingeniør K Søren Hansen i Indblik.dk, der selv syntes det lyder dejligt, men alligevel bliver man lidt skeptisk, for hvad har de nu fundet på?
Her fremhæves to hovedfaktorer, der påvirker temperatur-ændringer: skydækket og variationer i Solens indstråling. Satellitter viser, at skydækket er faldet, hvilket betyder, at mere sollys når Jorden, og dette kan påvirke temperaturen. En vigtig pointe er, at skyer reflekterer solens lys, hvilket kaldes albedo. Hvis skydækket mindskes, optager Jorden mere energi, hvilket kan føre til opvarmning.
Ifølge den Internationale Klimapanel (IPCC) skyldes den nuværende opvarmning drivhusgasser, som holder på varmen. Men Nikolov et al. argumenterer for, at luftens opvarmning kun påvirker de øverste lag af havvandet og derfor ikke har en betydelig effekt.
Deres model antyder, at ændringerne i skydækket og Solens indstråling fuldt ud kan forklare den globale temperaturstigning. Forfatterne påpeger, at de seneste års temperaturstigninger er sket uden en tilsvarende stigning i CO2-niveauet, hvilket udfordrer nuværende klimamodeller.
Samtidig er der en usikkerhed omkring målingen af skydækket, da det kan være svært at få præcise data. Artiklen rejser spørgsmålet om, hvorvidt CO2 virkelig kan frikendes for sin indflydelse, og påpeger, at naturlige faktorer, herunder skydække, også spiller en væsentlig rolle.
I konklusionen er det muligt, at sandheden ligger et sted imellem de to ekstreme synspunkter.
Du kan læse hele artiklen her i Indblik.dk »Skyer, temperatur og klima«
Hvis det viser sig, at CO2-udledningen ikke er skyld i temperaturstigningerne, som forskere har påstået i mange år, kan det få afgørende betydning for dansk fiskeri på flere områder.
Hvis CO2 ikke er den primære årsag bag klimaændringerne, kan det føre til ændringer i reguleringer og politikker, der har fokus på reduktion af drivhusgasser. Fiskere kan opleve, at nogle af de krav og restriktioner, der er blevet indført for at reducere CO2-udledning, bliver lempet eller fjernet. Det er jo nærmest ønsketænkning.
Men klimaændringerne påvirker jo beviseligt havtemperaturer og fiskebestande. Så hvis der er alternative årsager til temperaturændringerne, kan fiskerne få et nyt perspektiv på, hvordan de skal forvalte fiskeriet, især hvis det viser sig, at ændringerne i fiskebestande ikke nødvendigvis er relateret til CO2. Det kan få negativ betydning for fiskeriet.
Så en ny tilgang til forståelsen af klimaændringerne kan åbne døren for mere forskning omkring andre faktorer, der påvirker havmiljøet, som for eksempel skydække eller solindstråling. Dette kan føre til innovative tilgange til fiskeriet og bæredygtigheden.
Opstår der en debat om klimaændringer og deres årsager, kan det påvirke offentlighedens opfattelse af fiskeriet og bæredygtig-heden her og vil givetvis ændre støtten til yderligere grønne initiativer.
Alt i alt kan en ændret forståelse af CO2’s rolle i klima-ændringerne skabe både muligheder, men også nye udfordringer for de danske fiskere.