Det er et nyt 3-årigt projekt på DTU Aqua med særligt fokus på torsk, der nu er sat i søen. Projektet er finansieret af DHRTC (Danish Hydrocarbon Research and Technology Centre), der er et forskningscenter med en central rolle indenfor energiomstillingen.
Senior-forsker Jon C. Svendsen fra DHRTC siger i en kommentar til projektet, med at genanvende gamle olieplatforme som »vrag /stenrev« i Nordsøen. »Vi ved, torsk elsker stenrev, skibsvrag og lignende – derfor er der gode muligheder for, at torsk trives ved fundamenterne af de gamle olieplatforme.«
Jon C. Svendsen forklarer videre, at der på havbunden i Nordsøen står en række store stålkonstruktioner. Det er fundamenterne til olieboreplatforme, som der er 67 af i den danske sektor af Nordsøen.
Nogle platforme anvendes fortsat, andre er ikke længere aktive. Men én ting har de til fælles, fortæller Jon C. Svendsen – Om godt 30 år skal alle olieplatforme være ophørt med at producerer, for dér udløber tilladelsen til at udvinde olie i Nordsøen.
Hvad skal der ske med disse olie- produktionsplatforme
Ifølge international lovgivning og OSPAR-konventionen af 1992, skal ting der er placeret i havet fjernes igen, når de ikke længere bruges.
Men undersøgelser har vist, at mange olie- og produktions-platforme har stået på havbunden siden 1970’erne, og derfor er de formodentligt blevet til en integreret del af økosystemet i Nordsøen. Det skyldes, at en masse organismer, som tang og muslinger, med stor sandsynlighed har fæstnet sig til fundamentet, hvorefter fisk er rykket ind og dermed skabt et kunstig rev.
Noget som seniorforsker Jon C. Svendsen påpeger, kan have skabt et betydeligt værn for de mindre fisk, mod Nordsøens større rovfisk. »Vi har grund til at tro, at et rigt havmiljø har udviklet sig omkring de gamle fundamenter. Eksempelvis har forskere for nylig fundet marsvin ved fundamenterne. Samtidig tyder udenlandske undersøgelser på, at de gamle fundamenter kan være særdeles produktive med gode bestande af bl.a. fisk. Men vi mangler konkret viden på dette område, for de danske, siger Jon C. Svendsen fra DHRTC.
Det kan ligefrem være en oase for torsk
Den manglende viden om livet omkring platformene skal et nyt 3-årigt forskningsprojekt nu råde bod på. Seniorforsker Jon C. Svendsen er DTU Aquas mand bag projektet, og sammen med ph.d.-studerende Bruno Ibanez-Erquiaga skal han undersøge og dokumentere forekomster af fisk omkring fundamenter i Nordsøen.
Særligt én fisk er allerede i forskernes søgelys og det er torsken. »Torsken har det svært i Nordsøen og bestanden vurderes langt under, hvad den var i 1980´erne. Det samme gælder for torskeynglen. Den mangler simpelthen mange steder. Hvilket tyder på, at vi skal beskytte de tilbageværende levesteder.
»Vi ved, at torsk elsker stenrev, skibsvrag og lignende gemmesteder. De steder minder nok meget om platformfundamenterne. Derfor er der gode muligheder for, at torsk trives ved fundamenterne,« siger seniorforskeren fra DTU og uddyber videre, »Forestil dig en sandbund ved stranden – hvor skal en lille torsk gemme sig, hvis den bliver jaget af et rovdyr? Det samme oplever torsk på havbunden af Nordsøen, der i dag er domineret af sand- og grusbund mange steder. En torsk kan ikke grave sig ned i havbunden og gemme sig, som en fladfisk kan. Her kan platformfundamenterne fungere som en slags oase midt i Nordsøen, hvor der sandsynligvis er både skjulesteder og et godt fødegrundlag for torsk.«
Ifølge lovgivningen er torsk og andre fisk allerede godt beskyttet imod fiskeri i en 500 meters zone rundt omkring platformene. Det kan gøre ifølge DTU forskeren, gøre fundamenterne endnu vigtigere levesteder for mange fiskearter.
I arbejdet med at tilvejebringe de data kan Jon C. Svendsen og Bruno Ibanez-Erquiaga se frem til et yderst krævende job. Forskningsprojektet omkring fundamenterne i Nordsøen bliver både teknisk og logistisk krævende.
Du kan læse mere om projektet her på DTU »Pensionerede platforme kan være havets oaser