Den britiske nedlukning af trawlfiskeri i den britiske del af Doggerbanke og dermed for meget vigtige fiskefarvand for danske fiskere, vil ramme dansk fiskeri hårdt, advarer de danske fiskeorganisationer; Danmarks Fiskeriforening DFPO og Danmarks Pelagiske producentorganisation DPPO.
Den britiske beslutning er gældende fra mandag den 13. juni, hvor forbudet mod bundslæbende redskaber er trådt i kraft. Beslutningen gælder for alle fartøjer og dermed også de danske, hvilket møder stor bekymring, for fiskerne har betalt i dyre domme for at få adgang til dette fiskeri i britisk farvand. (25 procent af alle Europæiske fiskeres kvoter i en periode på 5,5 år).
I en kommentar siger direktør i DFPO kenn Skau Fischer, »Vi betalte i dyre domme for at få adgang til at fiske i britisk farvand. Med den her beslutning, må man blot konstatere, at briterne ser stort på den aftale. Det er for dårligt, og det kommer til at koste dyrt rundt omkring på de danske havne,« udtaler direktør Kenn Skau Fischer fra Danmarks Fiskeriforening. Han undre sig over det særlige udvalg i EU, som har til opgave at behandle spørgsmål, der ikke specifikt omhandler fastsættelse af fiskekvoter. Hvorfor har dette udvalg ikke været inde over briternes beslutning om helt at lukke for bundslæbende redskaber på Doggerbanke?
Beslutningen om at lukke for dele af fiskeriet på Doggerbanke har været undervejs et stykke tid og er blevet testet i en britisk høring. Men det strider ifølge de danske fiskeriorganisationer, altså imod Brexit-aftalen og de mener derfor, at EU skal kaste sig ind i sagen.
Esben Sverdrup-Jensen, direktør i DPPO siger da også i en skarp kommentar, »EU-Kommissionen må trække i arbejdstøjet. Det kan ikke være rigtigt, at de bare ser til, mens briterne kører dem rundt i manegen på bekostning af EU’s fiskere. Det er på tide, EU-Kommissionen sætter alt ind på at få ændret beslutningen.«
Ifølge den danske direktør for DFPO, så er MEP og Næstformand i EU’s fiskeriudvalg Søren Gade (V) sat ind i sagen og han har efterfølgende bedt EU-Kommissionen om at nedsætte en uvildig forskningsinstitution, der minutiøst skal gennemgå den bagvedliggende dokumentation for lukningen af Doggerbanke.
(red. Flere fiskere mener modsat, at det var mere fristende istedet, at rulle Brexit’s fiskeriaftale helt tilbage og give de europæiske fiskere deres dyrt betalte kvoter tilbage og derefter helt blive ude af britisk farvand. Samtidig kunne man fjerne muligheden for at britiske fiskere fremover kan afsætte deres fisk på det Europæiske marked – det er briterne der selv helt åbenlyst har misligholdt den indgåede aftale og de burde derfor også selv tage konsekvenserne af deres handlinger.)