Britisk tobis-forbud vil ramme dansk industrifiskeri hårdt og ubarmhjertig. Det er en brutal ødelæggels af dansk industrifiskeri. Skamløs undskyldning om havfuglebeskyttelse rammer helt forbi målet.
Biologerne i Det Internationale Havundersøgelsesråd ICES har netop offentliggjort at bestanden af tobis er velreguleret, og der er et solidt videnskabeligt grundlag for at drive et bæredygtigt og forsvarligt fiskeri på omkring 167.000 tons tobis, for danske fiskere.
Fiskeriet har en samlet værdi på over 500 mio. kr. i 2024, så det britiske tobis-forbud spiller i aller højeste grad en afgørende og helt essentiel rolle for både økonomien og beskæftigelsen i de fiskeriafhængige kommuner i Nord- og Vestjylland.
Forvaltningen af tobis er økosystembaseret, hvilket vil sige at kvoteanbefalingerne allerede tager et særligt og stort hensyn til de fisk, fugle og havpattedyr, som er afhængige af tobis som fødegrundlag. ICES biologerne anbefaler, at når der er tobis tilovers, så kan fiskerne roligt og bæredygtigt høste på det overskud. Og her har man netop vurderet, at der er et overskud på 167.000 tons, som de danske fiskere kan fange.
Det britiske forbud har fremkaldt stærke reaktioner
Blandt andet fra MEP Asger Christensen (V), der sidder som næstformand i fiskeriudvalget PECH i EU. Han har været ude med en yderst skarp og direkte kritik af briternes forbud.
»Det er en beslutning, som vil få fatale konsekvenser for danske fiskere og derfor også følgeindustrien,« understreger næstformanden i EUs Fiskeriudvalg Asger Christensen, Venstre. Han har taget direkte fat i Europa-Kommissionen, som er ansvarlige for forhandlingerne med briterne, og opfordrer på det kraftigste Kommissionen til at trække på den tungest mulige forhandlings-skyts – nemlig briternes fortsatte adgang til det indre marked«
»hårdt mod hårdt – For mig er en aftale en aftale. Men det er det åbenbart ikke for briterne, der med denne beslutning blæser højt og helligt på Brexit-aftalen. Derfor må vi trække det tunge skyts og minde briterne om, at de ikke ubetinget har adgang til vores indre marked i EU,« kom det vredt fra MEP politikeren fra Venstre, tidligere i år.
Ligeledes har formanden for Danmarks Fiskeriforeningen, Svend-Erik Andersen heller ikke meget tilovers for briternes forbud og forklaring på nedlukningen af Doggerbanke den 26. marts 2024. At det sker at hensyn til natur og miljø, kommer bag på formanden.
Han mener istedet forbuddet mere handler om politik end fugle og havmiljø. Han henviser til at 96 procent af tobis-kvoterne i EU er på danske hænder. Samtidig er det ikke mere end tre år siden, der blev indgået en handelsaftale med Storbritannien, hvor fiskerne betalte for at få adgang til at fiske i britisk farvevand. »Nu trækker briterne tæppet væk under det danske tobisfiskeri,« siger Svend-Erik Andersen.
Dette forbud fra britisk side gavner ingen – tværtimod
Fiskerne kommer istedet til at bruge langt mere brændstof og rigtig mange flere timer på havet, for at fange den samme mængde tobis. Så miljøet og klimaet bliver de helt store tabere. Så Det britiske Department for Environment, Food & Rural Affairs (DEFRA) understregning af, at lukningen af tobis-fiskeriet på Doggerbanke, også skal ses i et bredere maritime øko-perspektiv, holder ikke en meter. Istedet afstedkommer dette forbud blot en øget udledning af CO2 til atmosfæren, der så igen vil have alvorlige konsekvenser for klimaet. En øgning i mængden af CO2 her vil føre til en forstærkning af drivhuseffekten, hvorved mere varme bliver fanget i atmosfæren. Derfor er reduktion af CO2-udledninger et helt centralt og meget vigtigt mål i kampen mod klimaforandringerne.
Brexit-aftalen skal overholdes ubetinget
Det er ikke kun fiskeriet der rammes af, at Storbritannien har besluttet at forbyde tobis-fiskeriet. Det får også store konsekvenser for fiskeolie- og fiskemelsindustrien. Landingerne af tobis fra det britiske område er historisk vigtige og har dannet grundlag for en dansk eksport af fiskeolie og fiskemel på i alt 2,7 milliarder kroner siden 2015. Derfor er det helt afgørende, at Storbritannien ikke får lov til at løbe fra den Brexit-aftale, de har indgået med EU, der netop giver EU’s fiskere adgang til at fiske i britisk farvand.
Et brud på Brexit-aftalens ordlyd om, at der skal tildeles gensidig adgang til fiskeri i parternes farvande, bliver nu endevendt i EU juridisk, så man forhåbentlig kan tage de nødvendige skridt til at »straffe Storbritannien« og finde passende konsekvenser.