Året startede rigtig skidt ud for samarbejdet mellem EU og Storbritannien. Briterne meddelte nemlig den 31. januar i år, at de havde besluttet at lukke tobisfiskeriet i britisk farvand, det skriver MEP Asger Christensen (V) i et debatindlæg
De lukker området allerede fra tirsdag den 26. marts. Kun få dage før tobisfiskeriet traditionelt begynder den 1. april. En melding, der set fra min stol, er i direkte strid med den fælles Brexit-aftale, og som vil få alvorlige konsekvenser for danske fiskere. Det bør også få konsekvenser for briterne!
Allerede sidste år varslede briterne en potentiel lukning af tobisfiskeriet i britisk farvand. Derfor var jeg allerede i oktober sidste år ude at opfordre til, at EU skulle slå igen, hvis briterne fuldførte deres planer. For jeg har ikke været ét sekund i tvivl om, at det ville være et klokkeklart brud på Brexit-aftalen. Der hvor jeg kommer fra, er en aftale en aftale.
Men udover at briterne blæser på moral og etik, så handler bruddet på aftalen om meget mere. For de danske fiskere har betalt dyrt for at få adgang til at fiske tobis i britisk farvand, da man indgik Brexit-aftalen. Derfor er der i bund og grund tale om tyveri ved højlys dag, når briterne uden videre fjerner fiskernes adgang til deres farvand. En rettighed, som fiskerne både har betalt for, og som der er lavet en fælles aftale om.
Brexit var på ingen måde nemt for fiskerne, og de har allerede (på mange måder) betalt dyrt for bruddet med Storbritannien. Det er ikke rimeligt, at fiskerne nu endnu engang skal betale en ekstra regning for Brexit. Og slet ikke når briternes argument om at indføre forbud mod tobisfiskeri bygger på så svagt et grundlag.
Storbritanniens argument er nemlig, at en havfugl skal beskyttes. Men DTU Aqua og andre gode, internationale kræfter har konkluderet, at bestanden af havfugle ikke påvirkes af tobisbestandens størrelse ligesom, at DTU Aqua har gennemført en evaluering der viser, at havmiljøet ikke oplever varige effekter af tobisfiskeriet. Så jeg køber simpelthen ikke det britiske argument!
Nej, det handler derimod om, at der aftales kvoter mellem EU og Storbritannien på tobis, hvoraf det meste er tildelt EU, og hvor størstedelen går til danske fiskere. Det betyder, at briterne stort set ikke fisker efter tobis i eget farvand, og ved at lukke for tobisfiskeriet rammer de stort set kun danske fiskere. Men det vil jeg ganske enkelt ikke finde mig i. Jeg fortsætter derfor kampen for de danske fiskerirettigheder. Både fordi det juridisk er fiskernes ret. Fordi det er moralsk forkasteligt ikke at overholde en aftale. Og fordi danske fiskere allerede har betalt en alt for høj pris for briternes exit.