Brexit uden aftale er også et problem for Grønland

Brexit uden aftale er også et problem for Grønland

Bekymringen om et aftaleløst Brexit, blev givet videre af Vivian Motzfeldt, der som formand for kultur, kirke og Udenrigsanliggende i Grønland og landstyrets repræsentant, mødtes med EU´s Chefforhandler for Brexit i Bruxelles i sidste uge.

Vivian Motzfeldt var i Bruxelles for at afholde en række møder med højstående repræsentanter fra EU-institutionerne, skriver Naalakkersuisut (landsstyret) på deres hjemmeside, men også for at afholde et seminar, hvor Grønland og landets politiske prioriteter blev fremlagt.

Mødet med EU´s Brexit-forhandler Michel Barnier og Vivian Motzfeldt fandt sted onsdag den 18. juli, hvor netop Grønlands interesse i Storbritannien og dets kommende exit fra EU, blev drøftet og hvor det blev gjort klart, hvor vigtig en samhandelspartner Storbritannien egentlig er for Grønlands fiskeri og industri.

Motzfeldt påpegede videre, »når Storbritannien ikke længere er en EU-medlemsstat, og når / hvis Storbritannien forlader EU’s indre marked, kan fremtidige grønlandske fiskeprodukter, der kommer ind i Storbritannien, blive mødt med importtold og veterinærkontrol. Det kan ramme branchen i Grønland hårdt. Dette særligt set ud fra, at det sandsynligvis vil reducere importpriserne på grønlandske rejer og torsk før told. Grønland har derfor interesse i at opretholde gode handelsmæssige adgangsvilkår til Storbritanniens marked efter Brexit. Af den grund håber Naalakkersuisut og Motzfeldt, at EU vil have in mente, at forhandlingsresultaterne kan have stor betydning for Grønland.« En udsagn som Michel Barnier viste stor forståelse og imødekommenhed overfor.

Dog kunne EU´s Brexitforhandler ikke love og garantere, at Grønlands interesser vil blive afspejlet i et endeligt forhandlingsresultat. Men dette til trods, blev relationerne mellem EU og Grønland, beskrevet som generele gode og med en god politisk dialog mellem parterne.

Kilde: naalakkersuisut.gl FiskerForum.dk