Den 16. december 2021 havde fiskerne endeligt, og langt om længe fået tilsagn om en afgørelse på fiskeriområdet i forbindelse med Brexit – Storbritanniens udtræden af det Europæiske fællesskab den 31. januar 2020. Det skete efter langvarige forhandlinger, EU og Storbritannien imellem.
Men aftalen blev en kæmpe bet for Europæisk fiskeri, der måtte afgive store kvoteandele for at beholde adgangen til britisk fiskerizone i 5,5 år – hvorefter det er meningen, at aftalen skal genforhandles på ny.
Så selvom den danske Grundlov ellers gør det meget klart, at ejendomsretten er ukrænkelig, så havde Folketingets partier alligevel gradbøjet denne paragraf 73 stk. 1, hvor Grundloven beskytter de rettigheder, som ellers er folks sikkerhed mod en stats overgreb på den private ejendomsret, som skal kompenseres 1:1 – det er ikke sket med denne aftale indgået mellem Regeringen (Socialdemokratiet) og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet og Kristen-demokraterne.
Kompensation for kvoteværditab med »grøn top up« og EU’s regler for støtteordninger
Fiskere, der ejer en kvoteandel enten som fartøjskvoteandele eller individuelt omsættelig kvote, bliver i forvejen væsentligt påvirket af reduktionen af fiskekvoter, som følge af Brexit-aftalen. Politikerne ønsker at linke støttebeløbet op på en grøn omstilling af fiskeriet og samtidig også behandle Brexit-kompensationsordningen under EU’s regler for støtteordninger, kan dette få en særlig betydning for den enkelte fisker, der modtager disse »støttebeløb«. Han kan risikere at skulle betale hele beløbet tilbage i tilfælde af uantagelighed (strafpoint). Det har DFPO (Danmarks Fiskeriforening PO) påpeget i deres høringssvar til Ministeriet (Høring over udkast til vejledning om antagelighed for ansøgninger om støtte fra den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF)).
Så Grundloven tale om ekspropriation (1:1 erstatning), er tilsyneladende tilsidesat, selvom man helt åbenlyst fratog en del af fiskernes egne betalte kvoter, som betaling til briterne for aftalen.
I aftalen fra december 2021, laver man en udmøntning af »kompensationen« efter følgende princip
- 100 procent for det kvoteværdi-tab der ligger under 2 mio kroner
- 90 procent for det kvoteværdi-tab der ligger fra 2 mio kroner og op til 7,5 mio kroner
- 80 procent for det kvoteværdi-tab der ligger fra 7,5 mio kroner og op til 30 mio kroner
- 75. procent for det kvoteværdi-tab der ligger over 30 mio kroner
Oversat betyder det, at hvis man som fisker har været ekstra flittig, ihærdig og foretagsom, med mange kvoter, så straffes man økonomisk, hvilket ikke giver nogen mening overhovedet.
Desuden har man tilsidesat yderligere et grundprincip for en retsstat, at alle er lige for loven
For nogle fiskere får fuld erstatning, mens andre igen får meget mindre, for de kvoter, der blev frataget dem i forbindelse med Storbritanniens udtræden af det Europæiske fællesskab, og hvor adgangen til britisk farvand radikalt blev ændret i julen 2020 med en Handels- og Samarbejdsaftale med briterne.
Udvalget, der skal fordele EU-midlerne på 1,3 mia kr., har fiskeriminister Rasmus Prehn (S) siddende for bordenden, der skal forestå uddelingen af de mange penge i en form for kompensation for mistede kvoter.
Det stiller fiskeri-branchen og fiskernes egen organisationer sig åbenbart tilfredse med, for lige siden Brexit blev en realitet, har det svævet lidt i det uvisse, hvor meget de danske fiskere overhovedet ville få i erstatning for de tabte fiskerettigheder i britisk farvand.
De danske fiskere har samlet set tabt cirka 1,2 milliarder kroner på mistede kvote-rettigheder i forbindelse med Brexit og ifølge den nye aftale kompenseres de nu med 841 mio kroner. En ordning som Fiskeriministeren med Regeringen og dens støttepartier, fik trumfet igennem overfor de blå partier i aftalen, at der skulle ske en graduering af erstatningen.
Tilbage står også de danske fiskeres helt store og meget aktuelle problem, nemlig det tab på cirka 200 millioner kroner, de har haft ved den netop indgåede fiskeriaftale mellem Norge og EU. Her mistede de fiskerettigheder i norske farvande for millioner i forbindelse med Brexit.
EU-Midlerne skal være udmøntet inden udgangen af 2023.