Det er den tidligere topchef i AP Møller Mærsk og Carlsberg Nils Smedegaard Andersen der nu på det kraftigste advarer mod tankerne om et dansk EU-exit, som for tiden florerer som et muligt ønske blandt nogle politiske partier op til Folketingsvalget i år.
Greens Analyseinstitut har dog i den seneste meningsmåling, langt afstand til disse politiske forhåbninger, da mere end hver tredje danske (68 pct) ville sætte krydset ved ja, mens tilslutningen til et EU-Exit kun er hver femte (22 pct) danskere.
Smedegaard har i Børsen i utvetydige vendinger givet sin mening til kende og kalder et Dansk EU-farvel som værende »decideret katastrofalt« for samfundsøkonomien. Folk der sætter krydset ved et »Dexit«, er uvidende om faktiske forhold og vil handle ansvarsløst samt populistisk ved at gå ind for et dansk EU-exit (dexit). Det er efter topchefens mening, folk der er ikke ved hvorledes økonomien i samfundet er skruet sammen og åbenbart er fuldstændig ligeglade med hvilke negative konsekvenser dette i givet fald vil få for den samlede danske økonomi.
Til Børsen forklarer den tidligere Mærskchef, der via sine mange bestyrelsesposter i blandt andet britiske BP og det britisk-hollandske Unilever har mærket, hvorledes usikkerheden om det endelige Brexit har spredt sig i Storbritannien og i november måned mødtes han så med den britiske premierminister, Theresa May, i Downing Street for netop at diskutere Brexit. Så de britiske forhold og problemer har Smedegaard dagligt tæt inde på kroppen og livet.
Står det til vores nuværende Statsminister Lars Løkke Rasmussen, vil det ikke blive med ham som statsminister, der vil lede Danmark i retning af et europæisk exit. En udmelding der klart går imod et ønske fra flere DF-politikere, der således i denne omgang ikke får noget at skulle have sagt. Med store opgaver liggende foran som; finanskrisen WorldWide og ikke mindst EU´s egen gældskrise i Sydeuropa samt krisen omkring flygtninge og migrationen, er det ikke tiden, at stå unden for indflydelse i det europæiske fællesskab. Tiden er vel også inde for Danmark, at i stedet for et »for« eller »imod« EU, nu i stedet begynder at handle om mere konkret politik i fællesskabet. Under alle omstændigheder vil Brexit (Storbritanniens EU Exit) stå i mange år fremover, som et afskrækkende eksempel på, hvor galt det kan gå hvis man udtræder af dette europæiske fællesskab.
Spændende bliver det at følge valgkampen op til Folketingsvalget, der skal afholdes senest den 17. juni i år og til valg af medlemmer til Europa-Parlamentet søndag den 26. maj 2019.
Kilde: Boersen.dk og Berlingske.dk FiskerForum.dk