Mandag morgen var ikke en helt normal mandag morgen i London, og bestemt ikke for premierminister Boris Johnson, for vejene omkring premierministerens embedsbolig 10 Downing Street, var fyldt op og spærret af utilfredse fiske-eksportbiler, som ytrede deres utilfredshed med Brexit samt dets konsekvenser og det helt enorme bueaukrati, som nu er en kendsgerning efter briternes udtræden af det Europæiske fællesskab.
Med slagord på siden af fiske-eksportbilerne, som »Brexit-blodbad« og »inkompetent regering«, er tonerne fra de glade dage den 23. juni 2016, ændret fuldstændigt. Tidligere lød der glade protest-sange mod EU, som »De har taget alle vores fisk og penge gennem årene«, der lystigt gjaldede over højtalerne, op til afstemningen torsdag den 23. juni 2016, til mere dystre toner nu, hvor tingene syntes vendt til det værre.
Varernes fri bevægelighed er afløst af et overvældende bureaukrati
Årsskiftet blev skelsættende og en sort dag for både briterne og for EU, for her knapt fem år efter, mærker man nu for alvor konsekvenserne af det britiske Nej til det europæiske fællesskab. Trods en handelsaftale uden toldafgifter og andre dræbende afgifter, så er man istedet ramt af et overvældende bueaukrati, med fangstcertifikater og sundhedskontrol, som sinker fiskeeksporten ved grænserne i en grad, så det hele er ved at ende i et stort kaos og kollaps.
Direktør for det britiske Venture Seafoods Gary Hodgson, hvis firma eksporterer levende og forarbejdede krabber og hummer til EU, siger i en kommentar til branchens protester overfor premierministeren, »Vi er meget tæt på at systemet potentielt kan kollapse fuldstændigt. Alene i sidste uge, måtte én af vores lastbiler stille med 400 siders eksportdokumentation, for at komme ind i Europa.« Andre eksportører har sendt deres vognladninger afsted, med værdifulde fiskeeksportvare til op mod 150.000 pund, (ca. 1,3 mio. kroner), som endnu ikke er kommet ind i EU, så kaos og frustrationerne breder sig overalt i branchen.
Ligeledes har mange fiskere ikke været i stand til at eksportere deres fangster til EU, siden fangstcertifikater, sundhedskontrol og toldangivelser blev indført i starten af dette år, hvilket forsinkede deres leverancer og fik de europæiske købere til at afvise dem. Flere fiskere føler istedet at da »Big Ben« slog midnatsslagene ved årsskiftet, så faldt det samtidig i slag for mange fiskere, der uden at vide det, mistede størstedelen af deres erhverv, da betingelserne for eksporten radikalt ændrede sig. Mange britiske fiskere erkender, at de ikke var gjort bekendt med hvilket bureaukratisk papir»helvede« man ville stå overfor, da uret slog i slag.
Selvom aftalen giver briterne fri handel uden told og kvoter, så betyder det samtidig, at en fuld toldgrænse betyder, at varer skal kontrolleres og papirer samt dokumenter skal udfyldes, hvilket har ødelagt tidligere tiders ubesværet samt lynhurtige krydsning af grænseovergangen. Det er nu istedet blevet til flere dages ventetid, med de frustrationer og bekymringer det giver, når det som oftest drejer sig om letfordærvelige madvare, der gerne skal frem hurtigst muligt til destinationen.
Den britiske premierminister Boris Johnson har nu oprettet endnu en fond på 23 millioner pund (192 mio Dkr) for at kompensere de virksomheder, der uforskyldt har oplevet de bureaukratiske forsinkelser og vanskeligheder med at få deres varer igennem, til den anden side af kanalen.(EU)«.
Den britiske regering har tidligere afsat store million-beløb for imødekommelse af disse problemer i opstarten af Brexit- og handelsaftalen, med investeringer løbende over de næste par år med 100 mio pund (835 mio DKr.) samt et større engangsbeløb til skotterne på 200 mio pund (1,6 mia.Dkr).
For den britiske regering prioriterer man den frie bevægelse af vare over grænsen højt. For selvom fiskeriet ikke bidrager med mere end 0,1 procent af briternes BNP, så betyder dette fiskeri en verden til forskel for kystsamfundenes eksistens samt overlevelse.