To forskere fra Roskilde Universitet har fået støtte fra Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (EHFAF) til at undersøge, om det er muligt at producere varmtvandsrejer på Bornholm – en proces, der i dag ofte foregår i Asien.
Det skriver fodevarefokus.dk om
Projektet skal teste en ny og miljøvenlig metode kaldet biofloc, som gør det muligt at opdrætte rejerne i et lukket, landbaseret system uden nogen form for forurening.
I samarbejde med Nexø Vodbinderi vil forskerne, Per Meyer Jepsen og Simon David Herzog, etablere anlægget, hvor rejerne får deres næring fra biomasse i vandtanken. Denne metode reducerer behovet for foder og gør, at ingen næringsstoffer udledes i det omkringliggende miljø.
Formålet med projektet er at skabe en produktion af rejer, der både er bæredygtig og lokal.
Klaus Hjort Hansen fra Nexø Vodbinderi fortæller, at det kan give Bornholm en unik gastronomisk profil og samtidig skabe lokale arbejdspladser. Planen er også at tilknytte en kok, der kan hjælpe med at evaluere rejeprodukternes kvalitet.
Forskerne håber, at projektet kan inspirere til flere lignende, miljøvenlige initiativer og blive et eksempel på, hvordan man kan opdrætte rejer bæredygtigt.