Bomtrawler-møde i Fiskeriministeriet gav fiskerne optimismen tilbage

Bomtrawler-møde i Fiskeriministeriet gav fiskerne optimismen tilbage

De fremmødte nordjyske kystfiskere, der i slutningen af august besatte Udenrigsministeriet og krævede øjeblikkelig stop for bomtrawleriet i Skagerrak, var efter fredages møde i fiskeriministeriet en smule mere fortrøstningsfulde end før mødet.

Nogle af fiskerne gik så langt som at kalde mødet for et afgørende gennembrud, for en hurtig og effektiv løsning på det hollandske og belgiske bomtrawler-problem.

Kystfiskere kunne overfor TV2 Nord, igen trække vejret roligt, dog kun for en kort stund, for området omkring deres fiske- og fangstpladser, besøges fortsat af de udenlandske bomtrawlere. Så trods det positive møde i fredags, er der alligevel et stykke vej igen inden der bliver etableret effektiv kontrol med udgangspunkt Hanstholm Havn.

Læs også i FiskerForum.dk Nordjyske kystfiskere besatte udenrigsministeriet

Men kystfiskere er optimistiske, da arbejdet med et stationært kontrolpunkt i Hanstholm allerede er sat i gang, så Fiskerikontrollen fremadrettet bedre kan kontrollere de udenlandske fiskere og deres fangster.

Mødet fredag i Fiskeriministeriet havde flere løsningsforslag oppe at vende, som det fra Danmarks Fiskeriforening, der foreslog at man kun kan fiske i ét farvand ad gangen. Det vil bremse og minimerer trafikken mellem farvandsområderne, hvor man tidligere har kunnet sløre hvor fangsten egentlig er fanget og i hvilket område.

Men vigtigst er den politiske vilje der lægges for dagen og reaktionen ovenpå den »hollandske Invasion« af bomtrawlere. Noget som har fået Fødevareminister Mogens Jensen til at gå massivt ind i sagen og som han giver følgende ord med på vejen overfor TV2 Nord. »Vi har gennem længere tid haft fokus på bomtrawl, og kontrollen er løbende blevet øget. Vi har arbejdet tæt sammen med Holland om sagen, og der har været god dialog mellem danske og hollandske fiskeriorganisationer. I 2019 har vi set markant flere hollandske fiskefartøjer i Skagerrak, og det har skabt et tryk på de danske fiskere. Jeg har haft møde med fiskerne og har selv kunnet konstatere, hvor store problemer der er med bomtrawl. Derfor har jeg besluttet at imødekomme fiskernes ønske om en kontrolpost, og vi er nu ved at se på, hvordan det kan strikkes sammen.«

Men farvandet omkring de nordjyske fiskepladser er fortsat fyldt med bomtrawlere, så inden disse endegyldigt er væk, kan fiskerne ikke rigtigt slappe af egen. Hellere før end senere.

Læs hele artiklen i TV2 Nord Her