Norske Fartøjer landerrekord store fangster efter et ekstraordinært godt blåhvilling-fiskeri vest for Irland.
Fiskeriet er i fuld gang – det skriver det norske Fiskerimagasinet.no og de skriver videre, at fartøjet »Malene S« ankom til Thyborøn med 1.650 tons blåhvilling, efterfulgt af »Endre Dyrøy« med 1.610 tons.
De betydelige blåhvillinge-fangster har resulteret i landinger til flere forskellige lande. Indtil nu har Pelagia i Killybegs været primært modtager af blåhvilling-fangsterne, grundet den korte afstand fra fiskefeltet. Dog er kapaciteten her minimal og derfor ikke tilstrækkelig, hvilket har ført til landing af 3.250 tons af »Slaatterøy« landet til Eskja H/F på Island og 2.100 tons fra »Gunnar Langva« til Hafsbrun P/F på Færøerne.
Rekordkvote på Næsten 400.000 Tons blåhvilling
I år har norske fartøjer en samlet kvote på imponerende 390.902 tons blåhvilling. Indtil nu har man tirsdag den 6. februar kl. 13.00, allerede registreret 58.851 tons, hvilket efterlader 332.051 tons tilbage. Den massive fangst er primært koncentreret omkring EU-zonen, specifikt i farvandet vest for Irland.
blåhvilling-fiskeriet sammenlignet med tidligere år
Blåhvillinge-fiskeriet har taget en usædvanlig tidlig start i år, sammenlignet med sidste år, hvor der ikke var registreret landinger af blåhvilling på dette tidspunkt og i 2022, hvor det kun var 244 tons, er årets fangster allerede langt større og betydelige.
Forventning om fortsat høj aktivitet
Fangsterne af blåhvilling forventes at forblive store. Flere fartøjer, herunder »Christina E«, »Ola Ryggefjord«, og »Havskjer«, er på vej mod fiskepladserne vest for Irland og Rockall. Den intense aktivitet indikerer travle dage for de norske fiskemelsfabrikker og forsyningsvirksomheder som eksempelvis TripleNine i Thyborøn, Hafsbrun på Færøerne, Eskja på Island samt Pelagia i Killybegs, Irland.
Fiskeriaktivitet er i fuldt gang over landegrænserne
Det er ikke kun norske fartøjer, men også andre nationers fiskerfartøjer, såsom den danske »Isafold«, der er på vej til blåhvillinge-fiskeriet, hvilket vidner om en intensiveret international interesse for det lukrative fiskeri ud for Irlands vestkyst.