Projektet er nærmest historisk, for naturgenopretningen »Coastal Life« har en pose penge med på 300 mio kroner, der skal afhjælpe forskellige kyststrækninger i Danmark mod stigende vandstand og en forværret biodiversitets-krise.
Her skal, som folkene bag projektet kaldet det, skabes et fantastisk liv, der skal spire frem ved nye øer og stenrev langs de danske kyster.
Bag projektet »Coastal Life« står seks kommuner, fire universiteter, to statslige styrelser og et par store private aktører som Ørsted og Aage V. Jensen Naturfond, der samlet er gået sammen om dette storstilet projekt, der skal give de danske kyster dynamikken tilbage.
Klima, miljø og natur
Til DR Nyhederne siger projektchef Torben Bramming Jørgensen fra Limfjordsrådet, at formålet med projektet er, at genskabe strandenge, hvor fjorden kan oversvømme engene, og genskabe ålegræsbælter ude på det lave vand – så vi binder Co2’en. En kuldioxid (Co2), som ellers ville blande sig i atmosfæren og medvirker til de klimaforandringer, som vi er så bekymrede for.
»Coastal Life« har alene et budget på 100 mio kroner, hvoraf halvdelen af pengene stammer fra EU. Dertil kommer yderligere et beløb på 200 mio kroner til genopretning af kystnære vådområder.
Områderne der drager nytte af disse tiltag er:
- Limfjorden
- Mariager Fjord
- Nærå Strand på Nordfyn
Disse kyst- og fjordområder danner rammerne for projektet »Coastal Life«, der skal være med til at skabe langt bedre forhold for naturen og ikke mindst for klimaet. Samlet set, giver dette en genopretning af flere hundrede hektar danske kystområder. Én, i projektøjemed, hidtil uset størrelsesorden, der på sigt gerne skulle udbredes til andre dele af landet, så projektet kan komme helt op i den store skala.