Trængslen tager til i de indre danske sunde, fjorde og bælter, hvor stadigt flere og flere fritidsfiskere, når de når pensionsalderen, får sig en lille båd og nogle garn samt ruser, så man kan supplere pensionen med lidt frisk fanget fisk og en lille ekstraindtægt oveni – selvom det sidste ikke er lovligt, så praktiseres det i vid udstrækning.
Den konkurrence er faldet fisker Søren Nordshøj og flere bierhvervs-fiskere for brystet. Ikke nok med at trængslen omkring de gode fiskepladser er taget til, så man nu som erhvervsaktiv fisker, se gode fiskepladser optaget af fritids-fiskerne. Men der konkurreres ikke kun om de bedste pladser på vandet, men kampen foregår også om kunderne på land.
Nogle fritids-fiskere, fanger så mange fisk, at det ikke kun går til eget forbrug, men istedet foræres væk til naboer og venner, som i nogle tilfælde også køber fisken af fritids-fiskerne. Det går selvfølgelig direkte udover erhvervsfiskerne, der i forvejen betaler i dyre domme for retten til at fiske som bierhvervs-fisker. Fritids-fiskerne skal som bekendt ikke understøtte en forretning, hvilket er tilfældet for bierhvervs-fiskerne. De føler sig derfor klemt i systemet og føler ikke at myndighederne kommer dem tilstrækkeligt i møde, fortæller bierhvervsfiskeren Søren Nordshøj fra Helsingør.
Derfor foreslås det, at man imødegår presset fra fritids-fiskerne, ved at ændre reglerne for fritids-fiskeriet.
Problemløsning:
- Reducering i mængden af grejer til det rekreative fritids-fiskeri
- Registrering af rekreative Aale-redskaber
- Halvering af rekreative Aale-redskaber fra de nuværende 6 ruser og 600 kroge til 3 ruser og 300 kroge
- Registrering af rekreative fangster
- Bøder til ejer, som »udlåner« deres fritidsfiskertegn
- Forbud mod at fiske i minimum 1 år og efter 3 forseelser bør give livsvarig udelukkelse fra det rekreativt fritids-fiskeri
- Forbud mod at forære fisk væk
- Rekreativt Aale-fiskeri tilladt i marts, april og 10 dage i maj måned og hele august og september måned, da blank-Aalen trækker i oktober og november måned.
- Stop for fiskeri med rejeruser fra 15. maj til 1. august. Ændres til max 1 rejeruse i denne periode.
- Max. redskaber i en fritidsjolle: 1 sæt bøjer og 3 garn eller 3 ruser (kun én af delene må være ombord)
- Fritids-fiskeri med garn er fra fredag middag til søndag aften da det er en fritids beskæftigelse.
- Åleruser kan kun sættes fra 1. april til 15. august, så blankålene kan trække ud. Iøvrigt, så er ferierne for de fleste fritidsfiskere også slut.
Forslag til ændringer af Aale-bundgarns-tilladelsen:
- 6 stk. smågarn – 1 stort og 3 små eller 2 store
Problemerne med fritidsfiskernes kreativitet er stigende
Problemerne bliver større og større og konflikterne mellem erhvervsfiskeriet og fritidsfiskeriet på vandet øges fra dag til dag, fortæller Søren Nordshøj. Flere Bierhvervs-fiskere har igennem længere tid oplevet store problemer med folk uden tilladelse til det rekreative fritids-fiskeri. Fritids-fiskere, bruger i nogle tilfælde både deres kones, børns og venners navne, så størrelsen og omfanget af fiskeriet, kan øges. Men det er ulovligt. Men trods dette, så fortsætter de rekreative fritids-fiskere med at sætte store mængder fiskeredskaber og fisken sælges efterfølgende uautoriseret fra små havne, anløbsbroer og svaje-pladser.
Det har over tid taget et sådant omfang, at erhvervsfiskerne nu kan mærke et dalende salg og i nogle tilfælde, ligefrem et manglende salg i de områder hvor de normalt har kunnet afsætte fisken, der hvor de fisker og losser lokalt, forklarer Søren Nordshøj til FiskerForum.dk.
Erhvervsfiskerne har langt større udgifter til deres fartøjer og grejer samt til forsikringer og tilladelser. Udgifter der samlet skal dækkes ind af de solgte fisk, hvilket gør det endnu svære, når der skal konkurreres med fritidsfiskernes uautoriseret priser.
For nyligt er der afsagt dom i en sag, hvor en fritids-fisker var anklaget for ulovligt salg, dommen faldt ud til fritids-fiskernes fordel og man fik rettens ord for, at der er ok at forære fisken væk. Dette er ifølge erhvervs-fiskerne en glidebane, som er administrativt svært at kontrollere for myndighederne, som i sidste ende vil resultere i, at de ikke orker eller magter at gå videre med sådanne sager.
På nuværende tidspunkt er bl.a. Aale-bestanden i fokus og har været det i de sidste 10 til 12 år, grundet den moderate bestand, som dog ifølge ICES er stigende. Rekreative fritids-fiskere har lov til at fiske med 6 kasteruser, 3 garn, 600 kroge og 1 rejepæleruse. De kan med denne mængde redskaber fange op mod 200 til 300 kg Aal om året. Dette er bevist med billededokumentation. Det er fiskerierhvervet fuldstændigt uforstående, at man fra myndighedernes side acceptere dette vilde fiskeri, når erhvervet gang på gang bliver begrænset i redskaber, med forbuds-perioder og øget kontrol grænsende til det groteske. Flere yngre fiskere vil gerne ind i Aale-fiskeriet, men kan ikke få lov grundet argumentet om den lave Aale-bestand, så hvordan kan det andet tillades i den skala det foregår i.
Der skal gøres noget nu ellers har det kystnære fiskeri fået slået endnu et søm i ligkisten.
Der er derfor udarbejdet nogle spørgsmål og forslag til løsninger, så alle kan få en del af kagen
- Hvorfor intensiverer man ikke kontrollen med det stigende ulovlige rekreative fritids-fiskeri.
- Hvordan vil man komme det enorme uautoriseret salg af fisk til livs.
- Det rekreative fritids-fiskeri efter Aal er steget i de sidste 3 til 4 år. Ifølge DTU Aqua er fiskeriet fordoblet til en mængde på 140 tons, som »kun« er 20 tons fra erhvervets samlede fangster af Aal. Er det noget man fra myndighedernes side har tænkt sig at gøre noget ved.
- Hvis man forestiller sig, at 15.000 (halvdelen af de 30.000 som indløser fritidsfiskertegn) rekreative fritids-fiskere i gennemsnit fanger 15 kg Aal om året. Så lander den samlede mængde på ca. 225 tons. Er det overhovedet forsvarligt ifølge Aale-forvaltnings-planen.
- Er formuleringen, at fiske til »eget forbrug« blevet sløjfet.
En mindre gruppe af bierhvervs-fiskere håber med dette partsindlæg, at komme i dialog med myndighederne omkring deres problemer.
Partsindlæg: Bierhvervsfisker Søren Nordshøj