Begejstret »Blægur« skipper roser det nye H-TOPPUR trawl

Begejstret »Blægur« skipper roser det nye H-TOPPUR trawl

Den islandske trawlproducent Hampidjan lancerer nyt trawl, som blandt andet har været testet af skipperen Bjarni Hjálmarsson ombord på fabrikstrawleren NK-125 »Blængur«, siden juni måned i år og han udtrykker stor tilfredshed med det nye H-TOPPUR trawl.

Bjarni Hjálmarsson siger i en kommentar til afprøvningen af trawlet, »Vi fisker for det meste hellefisk og sej, specielt nu hvor vi går efteråret i møde. Trawlet fisker godt på begge arter, dog med en lille overvægt til sej. Vi vurderer, at dette trawl er omkring 10 procent tungere, men dette opvejes til fulde af andre fordele samt det faktum, vi endnu ikke har haft skader på trawlet, bortset fra nogle enkelte på den nederste del, som er blevet repareret.«

Hjálmarsson fortæller videre, at trawlet har været brugt i al slags vejr og på forskellige bundforhold. Lige fra flad mudret grund til en mere stenrig med stejle undersøiske bakker. Trods dette sidder trawlet godt og det glider smukt uden de store problemer.

»Vi slæber med en forholdsvis lav hastighed,« forklarer den islandske skipper og fortsætter, »det reducerer trawlets modstand i vandet, der med anvendelsen af »Advant-netting«, opretholder en relativ stor stivhed i trawlet, så man bedre kan modstå slid. Dyneema-fibrene udnyttes her fuldt ud og det til en pris der ligger væsentligt under, hvis man havde benyttet ren Dyneema i trawlet.

Hampiðjan´s Guðmundur Gunnarsson påpeger endvidere, at man ved »Advant netting« har maksimeret stivheden, forstærket med en ny type imprægneringsmetode, der er ekstremt holdbar og ikke så let lader sig vaske ud. “Kombinationen af R03;R03;materialer, der anvendes i »Advant netting« og designet betyder, at prisen er betydeligt lavere end konventionelt Dyneema-net. Så det giver nogle umiddelbare fordele, som lavere omkostninger og længere levetid.

Det nye »Advant-netting« er blevet testet på nogle få udvalgte trawlere, herunder SíldarvinnslanR17;s »Blængur«, som i de sidste par måneder har testet et H-Toppur-trawl lavet i »Advant-netting« af Hampiðjan´s datterselskab Fjarðarnet i Akureyri.

Trods et tungere trawl end det tidligere benyttede, kræver det nye trawl en 50 procent stigning i forhold til det gamle trawls 45 procent. Fabrikstrawleren »Blængur«, slæber »Advant-netting« trawlet med ca. 12 til 13 tons træk og har et par semi-pelagiske trawlskovle fra Thyborøn trawldoors på 4400 kg og 8,50 m2 med 165 meter »sweepline, bestående af 110 meter enkelt og 55 meter dobbelt line, hvilket giver en spredning på mellem 165 og 185 meter. Samtidig holdes skovlene mellem 4 og 10 meter fra bunden.

En tilfreds skipper fra »Blægur« konstaterer bare, at 2 mm »Advant netting« har erstattet 4 mm PE i det gamle trawl og det fungerer rigtig godt.

Du kan læse mere om det nye H-Toppur-trawl her (engelsk)