Bakkafrost, den færøske lakseopdrætter, har offentliggjort et driftsresultat på 388 millioner danske kroner for andet kvartal 2024. Dette er langt under analytikernes forventninger, som lå på 559 millioner kroner.
»Vi er ikke tilfredse med de økonomiske resultater for dette kvartal, primært på grund af strejken på Færøerne,« udtaler Bakkafrosts administrerende direktør, Regin Jacobsen.
Forbedret produktion, men stadig udfordringer
På trods af det skuffende resultat, fremhæver Jacobsen, at Bakkafrost er godt tilfredse med deres nuværende operationelle situation, især inden for deres færøske ferskvandsproduktion. Her er både effektivitet og produktionen af stor smolt af høj kvalitet steget. Samtidig er fiskens sundhed på både Færøerne og i Skotland god, og problemer med lakselus er minimale.
I Skotland har Bakkafrost haft succes med at reducere risiciene ved deres opdrætsoperationer, hvilket har resulteret i færre biologiske problemer og lavere dødelighed end tidligere år. Med 75 procent af årets planlagte høst allerede gennemført, har virksomheden mindsket risikoen for tredje kvartal som forventet.
Strejkens konsekvenser
Den fire uger lange generalstrejke i maj og juni har sat tydelige spor i regnskabet. Strejken betød, at planlagte høstninger blev udskudt til efter strejken, hvor markedspriserne var faldet betydeligt. Dette resulterede i, at Bakkafrost måtte høste 4.000 ton laks til lavere priser og med et lavere slakte-volumen end oprindeligt planlagt.
For at imødegå de økonomiske udfordringer har virksomheden iværksat et program for omkostningsbesparelser i Skotland, hvilket blandt andet har ført til lukningen af forarbejdnings-anlægget i Marybank.
Produktionsfordeling og fremtidsudsigter
I andet kvartal slagtede Bakkafrost samlet set 21.592 tons laks, ligeligt fordelt mellem Færøerne og Skotland. Mens laks fra Færøerne indbragte 20,15 kroner per kilo, tjente laks fra Skotland kun 11,66 kroner per kilo.
For hele året forventer Bakkafrost at slagte 63.500 tons laks på Færøerne og 25.000 tons i Skotland. Du kan læse artiklen på iLaks.no her