Det er snart længe siden, men den megen sol og vindstille vejr, har ændret bundvegationen i Limfjorden og andre fjorde betragteligt. Det uundgåelige er nært forestående, med katastrofale bundvendinger i fjordene til følge, som udløser store mængder metan- og svovlgasser, der er yderst giftige for fjordenes planter og dyrliv.
TV2 Nord har talt med to medlemmer fra Fjordgruppen Nibe, Jens Østergaard og Flemming Højgaard Madsen, der begge aktivt tager prøver af ålegræsset i Limfjorden vest for Nibe, for at følge og oplyse om Fjordens aktuelle tilstand. resultaterne af disse prøveoptagninger er nedslående. Specielt konstateringen af at ålegræssets er begyndt at rådne er dårligt nyt for alle.
Fiskere frygter for fjordene, efter en lang periode med stille og meget varmt vejr. Varme der får ålegræsset til at rådne og ålene til at søge andre græsgange. De flygter simpelthen, hvilket kan være tegn på en forestående bundvending er undervejs, hvor fjordbunden frigiver store mængder svovl- og methangasser, der slår alt ihjel.
Til TV2 Nord fortæller Fjordgruppen om deres bekymring, for intet ålegræs, heller intet grundlag for et stort og varieret dyre- og fiskliv i Fjorden. Når den beskyttende vegetation forsvinder, forsvinder fiskene og dyrene også.
Frygten går også på de langvarige skader på ålegræsset, som iltsvind og bundvendinger forårsager, men også på den relativt lange periode, inden dødt ålegræs igen vender tilbage og igen opstår.
Meldinger fra Fjorden har ellers været opmuntrende, de seneste ti år. Her har ålegræsset været i stigning flere steder i Fjorden. At ålegræsset nu rådner, kan kun stoppes på én måde: En god kraftig vestenvind, der kan blande Fjordens vand med det mere ilt- og saltholdige Vesterhavsvand, som igen kan skabe liv i den døende Fjord.
Kilde: TV2 Nord FiskerForum.dk