Dette indlæg er fra facebooksiden »Talerør til Danmarks Sportsfiskerforbund« som har ca. 1,6 tusinde medlemmer. Her har et medlem af gruppen, valgt at lægge sine anskuelser omkring lystfiskeren Antons besværligheder i fiskeriet ud på siden.
Lidt som et brev, stilet til sine nærmeste og kære venner samt lystfiske-entusiaster, anskueliggør han hvor trist lyst- og fritids-fiskeriet er blevet i Aarhus Bugten.
Han skriver i sit indslag: Det er med et tungt hjerte og en tom fiskespand, at jeg bringer jer denne kedelige og tragiske nyhed om vores allesammens yndlings-fritidsfisker, Anton.
For ti år siden var Anton kongen af Aarhus-bugten, en sand torskemagnet, der kunne fange torsk i massevis og sågar have torsk til både morgenmad, frokost og aftensmad – alt sammen fanget på en enkelt fisketur!
Men hold fast hvor har tiderne og tingene ændret sig, kære venner. I år har Anton kun formået at fange én, ja, kun én torsk. Én torsk, der ikke engang kunne have mættet en sulten skrubtudse!
Anton står nu over for et frygteligt og skæbnesvangert valg:
- Skal han gå til fiskebutikken og købe sin fisk som alle os andre
- eller skal han begynde at overveje alternativer som flæsk?
Men lad os ikke forblænde og narre os selv, dette er langt mere end blot en sjov og skæg anekdote om en enlig fisker og hans kulinariske udfordringer.
Nej, kære venner, det er på tide at træde et skridt tilbage og se på det i en større sammenhæng. Det er ikke kun Aarhus-bugten, der lider – Nej det er hele Danmarks vandmiljø, der er i fare. Vi kvæler alt liv uden nåde, alt i jagten på kortsigtet profit.
Så lad os tage Anton som et symbol på den større kamp, vi står over for
- Lad os stille os sammen som en samlet front på Facebooks kommentarspor og kræve handling!
- Kræv beskyttelse af vores kære fisk og vandmiljøer, for ellers ender vi alle sammen som Anton, med en enlig torsk og en trang til flæsk!
- Lad os sammen kæmpe for en fremtid, hvor vores børn og børnebørn stadig kan nyde friske fisk, og hvor Anton kan genoptage sin torskemani!
Video-Anton har fisket hele sit liv
Kilde. TV2 Østjylland samt FB (talerør til Danmarks Sportsfiskerforbund)
Erhvervsfiskerne
Det er måske en historie der kan få vores politikere til at indse hvor store problemer vores kystnære havområder har det. Vi kæmper især med tre store trusler for vores fiskeri kystnært:
- Forurening: Forurening fra industri, landbrug og byer kan påvirke fiskebestande og havmiljø negativt. Løsningen indebærer strengere regulering af affaldsudslippet, opmærksomhed på bæredygtig ressourceforvaltning og skift til miljøvenlige produktionsteknikker.
- Sæler og Skarv: Overbefolkning af sæler og skarv kan reducere fiskebestande og skabe ubalance i økosystemet. En bæredygtig forvaltning af rovdyrpopulationen og udvikling af afskrækkelsesmetoder samt en effektiv regulering er helt afgørende for at minimere deres indvirkning på fiskeriet.
- Råstofindvinding og Havvindmøller: Råstofindvinding og etablering af havvindmøller på fiskepladser kan forstyrre fiskens levesteder og fiskeaktiviteter. En koordineret planlægning mellem energi- og fiskerisektorer samt brug af teknologi til præcis placering og skånsom indvinding er vigtigt for at mindske påvirkningen på fiskeriet.
I de sidste mange år, har erhvervsfiskerne forsøgt at råbe de ansvarlige politikere op omkring problemerne, uden held. Problemerne er blot vokset og blevet meget større. Og som nu er endt i, at flere kystnære fiskerier ikke engang kan fange fisk nok til dagen og vejen. Det er på tide der sker noget effektivt inden det er helt for sent.
FiskerForum.dk