Svensk undersøgelse tegner et dystert billede af konsekvenserne af menneskenes forbrug af medicin og frygter at rester af disse kan påvirker hele økosystemet.
Det er kendt at medicin ikke nødvendigvis forsvinder, fordi mennesker har haft det i kroppen. Rester udskilles fra kroppen og forsvinder med toiletvandet ud, hvor det ender i rensningsanlæggene. Desværre er ikke alle anlæg udstyret, så de kan filtrerer disse medicinrester fra kloakvandet, og disse ender til slut i havet.
Eksempler på medicinrester der er svært nedbrydelige, er for eksempel smertedæmpende medicin som diklofenak, der findes i lægemidler som Voltarol og Voltaren samt Ibuprofen. Et andet eksempel er betablokkeren propranolol.
Antidepressive og smertestillende medicin
Forsker Hanna Oskarsson fra Stockholms universitet har undersøgt hvad der sker med livet i havet, når de påvirkes af denne cocktail af medicinrester. Hun brugte blandt andet tang og tanglopper samt blåmuslinger fra Østersøen, og udsatte dem for en realistisk medicinforurening i laboratoriet.
Det chokkerende resultat var at alle arter blev påvirket , men ikke bare af medicinfesterne, nej det ændrede også deres adfærd overfor omgivelserne og deres artsfælder. Specielt muslingerne havde det meget svært, de voksede mindre og mistrives i det hele taget. Det overraskende i forsøget var at tanglopperne, som normalt lever af tang, i den samme medicinsuppe skiftede menuen ud med muslinger istedet for tang. Muslingerne var for lopperne en mere næringsrig kost og var derfor med til at modvirke de negative effekter af lægemidlerne i vandet.
Den totale effekt af lægemidler i havet, er altså meget større end at enkelte arters fysiologi påvirkes, slutter Oskarssons omtale i forskning.no.