SVM-Regeringen sætter med dette regeringsgrundlag »Ansvar for Danmark« meget ambitiøse klimamål for Danmark.
Regeringen vil fremrykke målet om klimaneutralitet til 2045. Og sætte et nyt mål om 110 pct. reduktion i 2050 i forhold til 1990 og samtidig undersøge konsekvenserne af at opsætte et mål for Co2-aftrykket for det danske forbrug. SVM-Regeringens ambition er fortsat af udvikle og ikke afvikle den danske fødevare-produktion. Derfor udformes Co2-afgiften således den istedet understøtter erhvervene, så konkurrenceevnen ikke forringes, og der ikke flyttes arbejdspladser ud af landet.
Derfor skal der investeres i den grønne omstilling, fødevare-produktionen og dets konkurrenceforhold. Dansk fødevareproduktion skal være et eksempel til efterlevelse for andre landes omstilling af samme.
Derfor skal provenuet fra afgiften direkte føres tilbage til erhvervene, så omstillingen bliver understøttet økonomisk
Regeringen vil fremlægge en ny opdateret hav-plan, med en ambition om 10 pct. strengt beskyttet og 20 pct. beskyttet hav.
Havplanen vil være økosystembaseret, basere sig på hav-strategien og bl.a. indeholde en nærmere definition af de 20 pct. beskyttet hav, hvor regeringen forudsætter, at der er sameksistens mellem hav-vind, fiskeri og de nødvendige hensyn til natur og biodiversitet.
Det danske fiskerierhverv er udfordret, og der er brug for en fornyet dialog og ud-arbejdelse af en samlet vision for et bæredygtigt fiskeri i Danmark, både i forhold til miljø, økonomi og mulighederne for at fastholde og udvikle arbejdspladser i land-distrikterne. Derfor forlænges den åbne kystfiskerordning i 2023, så den kan blive indtænkt i Fiskeri-kommissionens arbejde. For rettidigt at kunne foretage de relevante ændringer, frem-rykkes deadline for kommissionen til den 1. oktober 2023 som basis for yderligere diskussion om erhvervet, der også skal omfatte udfordringerne ved et eventuelt trawlforbud i Bælthavet.
Nordsøen og Østersøen skal være grønne kraftcentre, der leverer grøn strøm til resten af Europa. Samtidig vil SVM-Regeringen også fremme samarbejdet i Nordsø- og Østersø-regionerne om en hurtigere og koordineret udbygning med nødvendig infrastruktur til fremme af grøn omstilling og havvind. SVM-Regeringen vil af samme årsag engagere sig helhjertet i udviklingen af en ny europæisk industripolitik med dette formål.
SVM-Regeringen vil øge produktionen af biogas, så Danmark hurtigere kan fortrænge russisk naturgas. Herunder så vidt muligt fremrykke de aftalte udbud.
Desuden vil SVM-Regeringen indføre en samlet lov om natur og biodiversitet med mål og virkemidler for et grønnere Danmark. Målet er at bidrage til EU’s biodiversitets-strategi for 2030, som har som mål, at 30 pct. af EU’s areal til lands og til havs skal være beskyttet natur, hvoraf 10 pct. skal være strengt beskyttet natur. Målsætningerne skal udarbejdes under hensyntagen til den samlede arealanvendelse i Danmark, herunder sameksistens med landbrug og udbygning med vedvarende energi. Mål-sætningerne skal endvidere tænkes sammen med en ny hav-plan.
Endvidere taler man i Regeringsgrundlaget om, at gennemføre en plasthandlingsplan samt en plan for oprensning af generationsforureninger. Dette omfatter også en sikring og opfølgning bag de allerede besluttede nationale handlingsplaner, for at afværge, inddæmme og oprense PFAS-forureninger.
Ligeledes vil skal spildevandsektoren gøres bedre, ved at identificere hvor den miljømæssige indsats virker bedst, ved eksempelvis udvidelse af kapaciteten i rensningsanlæg, så større vandmængder bedre håndteres og antallet af overløb herfra nedbringes.
Der skal etableres en bedre råstofplan som understøtter en bæredygtig udvinding af sand og grus samt øget genanvendelse af byggematerialer, så der sikres tilstrækkelige råstoffer til energiøerne og byggeriet, uden naturen og hav-naturen sættes over styr.
SVM-Regeringens vision, er at gennemføre reformer med det mål at understøtte fremdriften i dansk økonomi, så der både sikres fortsat holdbarhed af de offentlige finanser, rum til investeringer i offentlig velfærd og uddannelse, klima- og miljøinitiativer, lettelser af skatter og afgifter for den enkelte dansker og de danske virksomheder samt en rimelig social balance.
Men mest kærkomment er nu alligevel, at der nu ovenpå flere fisk til fiskerne, nu også er positive tanker om bla. trawlforbuddet i Bælthavet og den åbne Kystfiskerordning – nu mangler vi bare en afslutning af Brexit, samt en fornuftig ophugningsstøtte for det fiskeri, der ønsker at trække sig tilbage.
Uden at det skal lyde som om fiskerne forlanger for meget, kunne man også lave en tilbagerulning af kameraovervågningen i Kattegat samt en fornuftig balance med landingsforpligtelsen, hvor man kræver at små fisk og yngel ilandbringes. Hvilket virker helt absurd. Sæt også fokus på at slanke og måske helt fjerne nogle af de bureaukratiske regler og forordninger der besværliggøre livet som fisker.
Slip fiskeriet frit, som er blevet et populært udtryk i den nye regering og fjern unødvendige love samt ikke mindst, reducerer fiskerikontrollen, der burde kunne slankes og effektiviseres, uden det går ud over fiskernes lovlydighed samt overholdelse af love og paragraffer.