Ændre fiskeaffald til hård valuta.

Ændre fiskeaffald til hård valuta.

Udviklingsprojektet ”Trash2Cash” på Nordsøen forskerpark i Hirtshals, skal få industrien til at tjene endnu flere penge på fiskene, ved at udnytte sild og makrel til nye spændende produkter.
Det er hoved ideen bag et projekt, som flere nordjyske fiskerivirksomheder er med i.
Fornyelses-fonden og Vækstforum under Region Nordjylland har tilsammen støttet projektet med næsten 11 millioner kroner. Hertil kommer egenfinansiering fra 17 lokale virksomheder, der har forventninger om at projektparterne kan skabe optil 25 nye arbejdspladser og mindst 10 nye virksomheder i Nordjylland.

Projektet lever op til Fornyelses-fondens formål med hensyn til at fremme projekter, der bidrager til at skabe nye erhvervs- og vækstmuligheder i hårdt ramte områder, ligesom projektet bidrager til realiseringen af fokusområdet ”Stærke erhvervssamarbejder” under Region Nordjyllands erhvervsudviklings strategi.

Når man i dag forarbejder fisk, skæres næsten 50 procent fra frem for at blive solgt til menneskeføde. Dette “fra skær” bliver typisk til fiskeolie eller dyrefoder. Der kunne for eksempel fremstilles kosttilskud eller produkter til kosmetikindustrien, siger produktions direktør Klaus Kristoffersen, Fiskernes Fiskeindustri i Skagen, der er en af aktørerne i Projektet ”Trash2Cash”, skal ændre affald til endnu flere klingende mønter.

I alt er mindst 17 erhvervsvirksomheder indenfor fiskebranchen med som partnere, og hertil kommer Hirtshals Havn, Hirtshals Fiskeriforening, Eurofish og Hjørring Erhvervscenter. Nordjysk Fiskerikommune Netværk har ligeledes medvirket ved udformningen af projektet.

Kilde: dr.P4.Nordjylland og Nordsoenforskerpark.dk
FiskerForum.com