Debatten om fiskeopdræt er blusset op, efter at fiskehandler Jakob Clausen fra ›P. Clausens Fiskehandel‹ i Aarhus har droppet at sælge opdrættede fisk. Clausen kritiserer traditionelle metoder, men Jacob Veiss fra det landbaseret lakseopdræt ›Skagen Salmon‹ mener, at debatten er unuanceret.
»Vores opdræt skaber ikke de samme problemer som traditionelt havbrug. Vi slipper for forurening af havbunden og undgår brug af diesel til transport,« siger han.
I Nordjylland har ›Skagen Salmon‹ udviklet en banebrydende metode til landbaseret opdræt af laks.
Ved hjælp af Recirculation Aquaculture System (RAS) bruger de vand fra Skagerrak, som recirkuleres gennem biologiske og mekaniske filtre. Resultatet er laks af høj kvalitet uden brug af antibiotika.
Anlægget, der er 28.000 kvadratmeter stort og har kostet 600 millioner kroner, sikrer optimale forhold for laksene. Vandet renses konstant, hvilket forhindrer sygdomme som lakselus, der ellers er udbredt i traditionelt hav-opdræt. Ifølge direktør Jacob Veiss giver metoden fisk med lavere fedtprocent, da de svømmer i strømforhold, der simulerer naturlige omgivelser.
»Vi bruger hverken antibiotika eller sygdomsbehandling. Fiskene vaccineres kun én gang i deres liv,« forklarer Jacob Veiss.
Invitation til dialog
Jacob Veiss har inviteret Jakob Clausen til at besøge anlægget i Skagen for at vise, hvordan deres metode adskiller sig fra traditionelt opdræt.
»Jeg håber, han tager imod tilbuddet. Vi vil gerne vise, at ikke alt opdræt er ens,« siger Veiss.
Skagen Salmon forventer at producere 3.600 tons laks om året, hvilket svarer til 900.000 laks. De samarbejder allerede med lokale fjernvarme- og biogasanlæg for at udnytte ressourcerne optimalt.
Du kan læse hele artiklen på TV2 Nord »Stor debat om fiskeopdræt: Vores laks er topkvalitet«