De små fisks fjende nummer 1 stormer frem med ikke mindre end 23 procent på bare et år.
De foruroligende tal kommer fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) ved Aarhus Universitet, og er dårligt nyt for vores betrængte kystfiskere.
Staten har svigtet
Med omkring 30.000 par der yngler i Danmark, på stadigt flere pladser, har staten efter erhvervsfiskernes mening ikke formået at begrænse spredningen af skarv. Der er nu ifølge den sidste optælling 76 lokaliteter hvor skarven har sine kolonier, og spredningen af ynglende skarver over hele Danmark, er således fortsat jævnt over de sidste 20 år.
Tallene er bekymrende for både erhvervs- og fritidsfiskere samt lystfiskere, der blot kan se til, at den fredede skarv æder videre af udsatte fisk, uden skelen til om fiskene er en truede eller fredede fiskeart. Noget der både går ud over samfundsøkonomien, der specielt for laksens og havørredens vedkommende, skaber en afledt meromsætning på mange tusinde kroner pr. kilo fisk.
Skarv ænder op til 25 procent af et områdes fiskeart
At problemet er stort taler undersøgelser fra 2008 sit tydelige sprog om. Her mærkede man 308 dambrugsørreder på 20 – 25 cm og satte dem ud i Viborg søerne og et år efter fandt man ca. 25 procent af mærkerne igen, rundt skarvens opholdssted. Så der er mange tons fisk der hvert år, forsvinder fra de kystnære områder hvor skarven har sine kolonier.
Man kan kun håbe på at de nye tal, kan få Naturstyrelsen til at revurdere om ikke der skal reguleres yderligere, for at komme spredningen af skarvkolonier til livs.