Forskere har for nyligt slået fast, at ålegræs alene ikke kan redde os fra klimaforandringerne, når det handler om optagelse af CO2. Men det betyder ikke, at ålegræs ikke er yderst vigtigt for at sikre et sundt havmiljø i de danske fjorde og kystområder.
Det fremgår af en ny rapport nr. 457-2024 fra DTU Aqua, der kan downloades her »Ålegræstransplantering og tangdyrkning som marine virkemidler: Potentialer, effekter og juridiske aspekter«
DTU Aqua skriver selv om projektet, at ålegræs fungerer som havets skove, hvor det vokser tæt på havbunden og hjælper med at skabe en sund og varieret hav-natur. Desværre er ålegræsbestande mange steder presset, fordi de danske farvande ikke opnår den nødvendige »gode økologiske tilstand« (GØT), som er afgørende for ålegræssets trivsel. Dette skyldes blandt andet forurening og iltsvind.
Ifølge rapporten kan ålegræs, sammen med andre hav-planter som tang, spille en vigtig rolle i at forbedre vandmiljøet, hvis vi giver naturen bedre vilkår.
Ålegræs har nemlig evnen til at optage næringsstoffer fra vandet og bidrager til øget biodiversitet, hvilket blandt andet kan ses i et større antal fisk og bunddyr i områder, hvor ålegræs er blevet transplanteret.
Genopretning af ålegræs kan forbedre havmiljøet
DTU Aqua og flere danske universiteter har undersøgt, hvordan man kan bruge ålegræs som et værktøj til at forbedre miljøet. I et forsøg blev ålegræs plantet ud på havbunden, og allerede efter to måneder kunne forskerne måle en stigning i antallet af bunddyr. Efter et par år var biodiversiteten i disse områder på niveau med naturlige ålegræsbede.
Ålegræs har altså stor betydning for havmiljøet, selvom det ikke kan spille en stor rolle i forhold til at binde CO2. Selvom ålegræs kan lagre kulstof midlertidigt, er der stor usikkerhed om, hvor meget det kan binde og i hvor lang tid. Derfor kan det ikke betragtes som en langsigtet løsning på klimaforandringerne.
Tang som miljøforbedrende havplante
Sukkertang, en type tang, er også vigtig for det marine miljø. Denne alge optager næringsstoffer fra vandet, hvilket hjælper med at reducere forureningen i havet. Sukkertang dyrkes i stor stil i Europa til brug i alt fra fødevarer til bioplast. Ligesom ålegræs kan sukkertang dog ikke betragtes som en løsning mod CO2-udledning, da det ikke bidrager til permanent kulstoflagring.
Politisk beslutning om marine virkemidler
DTU Aqua-rapporten er den første i en række rapporter, der undersøger potentialet for at bruge ålegræs og tang som marine virkemidler. Disse resultater skal danne grundlag for politiske beslutninger om, hvordan Danmark bedst kan bruge hav-planter til at opsamle næringsstoffer og genoprette sunde havmiljøer i overensstemmelse med EU’s vandrammedirektiv.
At genoprette ålegræs og dyrke tang kan på sigt være en vigtig del af løsningen på at forbedre vandkvaliteten og øge biodiversiteten i de danske kystområder.