Verden sukker efter en ambitiøs klimaaftale, der radikalt kan ændre udledningen af Co2, der stadigvæk menes at være hovedårsagen til de voldsomme vejrændringer og stadigt varmere klima, som rammer jorden i disse årtier.
Verden mærker nu for alvor og for fuld styrke, vores hovedløse forbrug af fossille brændstoffer, der øger drivhuseffekten på jorden med stigende temperaturer på overfladen til følge . Den globale opvarmning forrykker den økologiske balance og skaber frygt for dyr og planter, hvis udbredelsesområder er flyttet. For nogle arters vedkommende er vækstsæsoner forrykket, og forplantningstidspunkter ændret. Hvilket giver en negativ balance i de økologiske systemer, der risikerer at kollapse, hvis der ikke gribes ind i tide.
Hvad kan vi gøre her og nu
Vi kan gøre noget og det er ikke kun at spare eller reducere vores kørselsforbrug i privat bilen eller flyve mindre charter, nej det er noget andet og langt enklere. Spis mere fisk og flere grøntsager. Det er en af konklusionerne i en forskningsartikel publiceret i New Scientist. Artiklen bekræfter, at noget så simpelt, at skifte de røde bøffer ud med de langt sundere grøntsager og fisk, vil her og nu gavne miljøet markant og reducerer Co2 udslippet væsentligt.
I artiklen henvises der til en Co2-besparelse på helt op til 60 procent, hvis rødt kød skiftes ud med plantebaseret fødevare. Ønsker du alligevel lidt kød, så erstat kødet med fisk, så opnår du stadig en kæmpe Co2 besparelse.
- Med seniorforsker Peter Scarborough i spidsen for en række Oxford-forskere, har de gennemgået mere end 50.000 personers spise- og madvaner og sammenholdt det med Co2 forbrugget. Her har de sammen bevist, at lever man som veganere og erstatter kødet med grøntsager, så reduceres Co2 forbruget drastisk og giver en konkret besparelse på 1,5 tons kuldioxid for en person pr. år. Lever man som vegetar, og erstatter kødet med fisk, lægger kun en smule mere til i Co2 regnskabet. Alligevel sparer man miljøet for godt 1,1 tons kuldioxid om året pr. person.