Arrangementet “Årets Sild 2015” blev afholdt fredag den 8. maj 2015 på Nordsøen Oceanarium, hvor fem marinører dystede med hver deres bud på årets sild. For andet år i træk kunne gæsterne få lov til at smage de forskellige sild, og dermed havde de igen indflydelse på vinderen af arrangementet.
Konkurrencen var tæt, men det blev Anders Holm fra restaurant Villa Vest i Lønstrup, der løb afsted med sejren.
På vegne af Foreningen Hirtshals Fiskefestival bød turistchef Laila Zielke velkommen til arrangementet, der blev styret af konferencier Jimmi Petersen. Her blev dommerpanelet, bestående af kendte personer fra kultur, sport og erhverv.
Dommerpanelet smagte først sildene uden garniture, og derefter skulle de, sammen med gæsterne, rundt til de forskellige marienører og bedømme sildene med fuld garniture. Hver dommer havde en stemme, og gæsternes stemmer blev lagt sammen til én stemme. Der var ikke fuld enighed i dommerpanelet, dog var Anders Holm fra restaurant Villa Vest en sikker vinder blandt de fem marienører.
- Thomas Topholt, Bryghuset Vendia, Hjørring
- Ejvind Kjeldsen Jensen, Restaurant Lilleheden, Hirtshals
- Anders Holm, Restaurant Villa Vest, Lønstrup
- Esben Krogh, Restaurant Fakkelgaarden, Kruså
- Jack Cramer, Brøndums Hotel, Skagen
Alle marienørerne havde givet deres bud på “Årets Sild 2015”, som spillede sammen med “Årets Bjesk 2015”, der er lavet på klitrose, porse og lyng. Vinder af “Årets Sild 2015”; Anders Holm havde søgt at få en lakridssmag frem i lagen, da han vurderede en undertone af lakrids i bjesken. Anders Holms lage er derfor lavet på gran, citrusfrugten yuzu og aromatiske krydderurter fra egen have. Det er krydderurterne (bronzefennikel, sødskærm, citrontimian og peberrod), der får lakridssmagen frem i lagen.
“Årets Sild” er en gammeldags modnet sild, der produceres af Kattegat Seafood, og sættes i handlen i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival den første weekend i august.
Næste kåring af “Årets Sild” finder sted den 29. april 2016.