Den norske forsker og doktor Izumi Sone har i sit arbejde ved Universitetet i Tromsø, analyseret holdbarhed og hvor frisk en fisk er, ved at bruge spektroskopi i sit arbejde.
En af fordelene ved denne nye analysemetode, er at fisken kan bruges efterfølgende, modsat tidligere traditionelle analysemetoder, hvor man brugte kemi eller mikrobiologi, der resulterede i et kæmpe ressourcespild.
Lysanalysen kan bruges til af fastslå hvor frisk en laksefilet eventuelt er, ved af udsætte den for lys. Desto ældre fileten er jo mere ændre lysspektret sig og derved kan man aldersbestemme laksefileten.
Forsken Izumi Sone ved Nofima har i sit doktorgrads arbejde kortlagt forandringerne i lysspektret og fundet at årsagen til forandringerne skyldes de jernholdige proteiner kaldet hemeproteiner i musklen. Allerede efter to dage kan man påvise forandringerne. Endvidere er det nu muligt af afgøre om en filet har været lagret uden indpakning eller i vakumpakning samt om den har været indpakket i en beskyttende atmosfære.
Fordelen ved metoden er helt klart den enkle og tidsbesparende analyse, der gør en kontrol af nedbrydningsprocesserne betydeligt nemmere og bedre.
Kilde: forskning.no
FiskerForum.com