Der er nu givet grønt lys til opførelsen af 11 kæmpe store havvindmøller i Lillebælt mellem Als og Fyn. De vil blive op til 256 meter høje og placeres blot 3-5 kilometer fra kysten, tæt på et beskyttede naturområde.
Energi-projektet er netop blevet godkendt efter en lang proces med 280 høringssvar, men for de lokale fiskere kan beslutningen betyde endnu flere udfordringer.
Fiskerne i området har i årevis kæmpet mod idéen om at placere havvindmøller i deres fiskeri-revirer. For dem er det ikke kun et spørgsmål om natur og landskab, men om deres daglige levebrød. I forvejen er der trængsel på havet, og med de nye havmøller risikerer de at få endnu mindre plads til deres fiskeri.
De store møller skaber både fysiske forhindringer og potentielt farlige trafikforhold på havet, hvilket kan gøre det svært at fiske sikkert.
Møllerne bliver placeret tæt på naturbeskyttede områder
De 11 vindmøller skal opsættes tæt på et beskyttet naturområde, og selvom der er taget hensyn til dyrelivet, som at undgå møllernes hurtige rotation om aftenen for at beskytte flagermusene og kun slå pæle ned i havbunden, når marsvinene er mindst i området – er mange fiskere bekymrede for, hvordan de nye vindmøller vil påvirke deres daglige arbejde.
I fiskernes høringssvar til projektet, kunne man blandt andet dengang læse følgende:
- I området foregår der en del fiskeri med mindre fartøjer, som kan blive ramt meget hårdt. Det virker ikke til at forundersøgelsesrapporten har taget højde for dette. Fiskeriet i Lillebælt er i forvejen ramt af mange restriktioner og indskrænkninger i forhold til fiskerimuligheder derfor kan konsekvenserne af havvindmølleparken blive store for fiskeriet i området.
- Området er et vigtigt område for fiskeynglen og et opvoksnings-område for fladfisk især pighvar. Dette risikerer at gå tabt under anlæggelsen af en havvindmøllepark, og dette kan få stor betydning for fiskebestandene i området.
- Fiskerne var meget bekymret for støj fra vingerne og ned gennem fundamenterne og kabler til havbunden og magnetiske felter omkring kabler m.m. For hvordan påvirker disse faktorer forekomsten af fisk i havvindmølleparkerne og indirekte bidrager til negative virkninger på miljøet.
- Det er også vigtigt, at gunstige forhold for prædatorer belyses i langt højere grad. Det har vist sig, at skarv kan sidde og raste på møllefundamenterne og derfor i langt højere grad jage i havvindmølleparker, hvilket stresser fiskene i parkerne og begrænser fiskeforekomsten. Stigende forekomster af sæler og marsvin og deres konsekvenser på de forskellige arter af fisk bør ligeledes belyses.
Fiskerne syntes endvidere, at der burde gennemføres en baseline undersøgelser for fisk og skaldyrsbestandene i områderne samt være krav om løbende monitering af udviklingen af disse bestande i de berørte områder. Hvis planerne gennemføres på det foreliggende grundlag, er konsekvenserne for havmiljøet og
fiskebestande uforudsigelige.
Lillebælt Syd etableres mellem Fyn og Als
Projektet har været undervejs i over 12 år, og det har været en lang og hård proces, især for Assens Kommune, der har forsøgt at stoppe det. Frygten har været, at vindmøllerne vil ødelægge både natur og udsigt, mens Sønderborg Kommune ser havvindmøllerne som en vigtig brik i deres strategi om at blive CO2-neutral.Vindmølleparken er en vigtig del af Sønderborg Kommunes grønne omstilling, og den forventes at producere 160 MW strøm, hvilket svarer til forbruget af 140.000 husstande. Strømmen skal blandt andet bruges til at drive et Power-to-X anlæg på Nordals, som vil omdanne elektriciteten til grønne brændstoffer.
For de lokale fiskere, der i forvejen har lidt under ændringer i fiskeriregler og øget konkurrence om fiskepladserne, kan de nye havvindmøller dog blive endnu et skridt i en retning, hvor der er mindre plads til at fiske og udføre deres erhverv.
De første havvindmøller forventes at stå klar i 2028, og mens de vil bidrage til den grønne omstilling, står fiskerne i Lillebælt og kigger på et fremtidigt hav, hvor både vindmøller og fiskekonkurrence fylder stadigt mere og mere.