Kokken Mikkel Karstad har en passion for fisk, som han har haft siden sin barndom, hvor fisketure med faren skabte det grundlæggende fundament for hans passion og kærlighed til havets skatkammer. I dag arbejder han målrettet på at inspirere os til at omfavne sæsonens fisk og udforske det kulinariske potentiale i de mindre kendte arter.
Det skriver Magasinet Natur & Miljø
Mikkel Karstad, der nu står i spidsen for BIGFISH-restauranten i BIG’s hovedkvarter, ser frem til at præsentere en menu rig på forskelligartede og »skæve« fisk. Han opfordrer os til at se ud over de velkendte torsk, laks og rødspætter og istedet give opmærksomhed til fiskearterne som, kulmule, mørksej, lyssej, brosme, skrubbe, skærising og andre mindre udforskede fiskevarianter.
For kokken Karstad har sæsonbetonet madlavning været en konstant i hans karriere, inspireret af barndommens fisketure og familiens praksis med at spise de fisk, der er i sæson. Han betoner vigtigheden af at høste et overskud ved at spise fisk, når de er mest tilgængelige og undgå at presse allerede truede bestande.
Desuden understreger han betydningen af at begrænse fødevaretransport for at bevare den lokale oprindelse. Karstad deler entusiastisk sine egne erfaringer med at fange makreller og hornfisk i danske farvande og opfordrer til at værdsætte de unikke smagsoplevelser, som mindre kendte arter som fjæsing og strandkrabbe kan tilbyde.
Mikkel Karstad ønsker at bryde med den tryghedssøgende tilgang til fisk og skaldyr, han observerer i Danmark, og håber på at åbne folks sind for de mange uudnyttede ressourcer i havet. Gennem BIGFISH-restauranten ønsker han at udfordre vores gastronomiske vaner og skabe plads til de “skøre” og “skæve” fiskevarianter, der venter på at blive opdaget.
Læs Artiklen der oprindeligt blev bragt i medlemsmagasinet »Natur og Miljø« og er skrevet af Rikke Bolander, i november 2023.