Det var trawleren HM 126 »Lilleholm« der i Nordsøen efter første tur efter sild, oplevede at én af fiskene i første slæb var noget større end de andre.
Helt nøjagtigt vejede den 170 kg. Det var en stor flot tun der havde forvildet sig ind i fiskernes trawl og som derfor efterfølgende var blevet taklet ombord.
Men sådan en krabat er selvfølgelig en god spisefisk, men der ligger helt specifikke regler for hvorledes almindelige tun skal håndteres. Under mindstemål er reglerne klare – landet levende eller død, så skal de genudsættes eller smides ud. Der må højst opbevares 20 procent almindelige tun af den samlede fangst i vægt ombord. Hvis de tilladte bifangstprocent overskrides, skal fisken genudsættes levende eller død.
Får man en større tun i nettet, oplyser Anders Stenumgaard fra Th. Grøn’s Samlecentral, at Fiskeristyrelsen i det tilfælde skal udfærdige et certifikat på den pågældende tun, før den kan frigives til salg.
Efter FiskerForum.dk havde snakken med Anders Stenumgaard, fra samlecentralen i Hanstholm, indløb certifikatet og dermed også tilladelsen til salg af tunen. Så ombord på HM 126 »Lilleholm« kan man godt glæde sig over fangsten, som formentlig allerede er solgt til en opkøber, til en endnu ikke nærmere opgivet pris.
Overordnet set har Danmark ikke fiskerimuligheder efter almindelig tun, men når man som her uagtsomt får en tun i nettet, så luner det alligevel, når der skal afregnes. Især når man som i tilfældet her, kun har fisket i små to måneder med den nyerhvervede trawler.