»Det er ikke mindre end en katastrofe,« siger fisker og formand for Vedbæk fiskeriforening Max Christensen, om at flere erhvervsfiskere i Øresund nu må tage arbejde i land, fordi man ikke længere kan fange den mængde fisk som man plejer. Gravearbejde ved Lynetteholmen får skylden.
Til TV2 Lorry siger formanden, »Vi kan ikke fange fladfisk i Øresund, fordi garnene bliver fuldstændig tykke af det graveslam, der kommer fra byggeriet. Det sætter sig i garnet, som kommer til at stå som ståltrådshegn nede i vandet, og så svømmer fiskene uden om, fordi de kan se garnet,« forklarer Max Christensen og påpeger at mængden han selv fanger i Øresund er faldet med helt op til 70 procent.
Han lægger ikke skjul på at det er en katastrofe, der i sin yderste konsekvens kan betyde, at man må lukke fiskeriet ned og finde arbejde på land. Selv kommer han til i indeværende år, at mangle tæt på 50 procent af sin indtægt fra sidste år, blandt andet fordi mængden af rødspætter er faldet katastrofalt.
Årsagen skal findes i anlægsarbejdet af den omdiskuterede Lynetteholmen, der sender så meget graveslam (sediment) ud i vandet, så det truer fiskernes eksistens. Derfor peger formanden for Vedbæk Fiskeriforening da også på, at de ramte fiskere skal have erstatning eller en form for kompensation, så længe der bygges på Lynetteholmen. Et økonomisk tilskud, der sikre at de få tilbageblevne fiskere ikke risikerer at går fra hus og hjem.
Men det skal være snart, for hvis der ikke bliver taget hånd om problemerne med graveslammet nu fra By & Havns side, så kan det være for sent for Øresundsfiskerne.
Lynetteholmen er en vision om en ny bydel i København anlagt på en kunstig ø ud mod Øresund i Københavns Havn i området nord for Refshaleøen og syd for Nordhavn.
I 2070 skal Lynetteholm stå færdig som en ny bydel på 2,8 kvadratkilometer med 35.000 indbyggere. Øen skal tilsluttes metroen og være bindeled i en østlig ringvej rundt om København.
Samtidig anlægges Lynetteholm som kystsikringsprojekt, der som en dæmning skal beskytte København mod fremtidige stormfloder.
Fra 2021 skal den kunstige ø anlægges ved at fylde overskudsjord i en ramme. Den proces kan tage mellem 30 og 40 år.
I forbindelse med byggeriet skal der fjernes 2,5 millioner tons slam, som skal dumpes i Køge Bugt. Det arbejde blev dog stoppet i sommeren efter heftig kritik fra miljøorganisationer.
Visionen blev præsenteret i efteråret 2018 af den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og daværende overborgmester i København, Frank Jensen (S). Siden har den efterfølgende regering, overborgmester samt et flertal på Københavns Rådhus videreført visionen om Lynetteholmen.