Vi spiser stadig alt for få fisk og skaldyr. På middagsbordene rundt om i de danske hjem står der kun fisk på menuen hos 31 procent af os mindst en gang om ugen. Og for andre 27 procent står den på fisk en gang om måneden eller aldrig, viser den seneste opgørelse over danskernes spisevaner.
Så selvom skruen er sat i vandet og mange sejl er sat til for at få os danskere til at elske og spise mere fisk, og skønt vi er blandt én af de største fiskerinationer world wide, og trods det faktum, at ingen danskere har mere end 50 kilometer til de blå bølger, hvorfra vi henter fisken, så væger vi os fortsat ved at sætte tænderne i den hvide fiskekød. En spise der ellers både er godt for helbredet og ens velbefindende.
Det er oplagt for os danskere at spise mere fisk.
Det er sundt og mere bæredygtigt end hakket svine- og oksekød, men vi spiser alligevel ikke nok fra de blå bølger. Vi følger ikke kostrådene og anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, der ellers varmt anbefaler at vi spiser mindst 350 gram fisk og skaldyr om ugen. Det er fuldstændigt underordnet, om det er vildt fanget fisk eller opdrætsfisk, bare det er fisk eller skaldyr.
Men nu skal det være
Danmarks Fiskeriforening PO og Landbrug og fødevarer samt Partnerskabet for fisk og skaldyr melder sig nu ind i konkurrencen om at få danskerne til at spise flere fisk og skaldyr.
De udskriver en ny Gastro-konkurrence, der skal rette opmærksomheden på de fantastiske råvare af fisk og skaldyr vi har lige uden for døren i det blå Danmark.
Gastro-konkurrencen får navnet Årets Ret med Fisk og Skaldyr
Man vil hædre og hylde den kok eller restaurant i Danmark, der formår at skabe en helt unik og egen ret af enten fisk eller skaldyr, der viser, hvad dette »alt godt fra havet-kategori«, kan.
»Det er nærmest indiskutabelt hvor højt top-kokke sætter barren til, når det drejer sig om hvad der kan udrettes i et køkken. Det er dem, både andre kokke og generelle mad-interesserede publikummer kigger efter, når de leder efter gourmet-inspiration og de sidste nye mad-tendenser. Udviklingen begynder hos top-kokkene, når de skaber inspirerende retter, der får folk til at spærre øjnene op for hvor mange anderledes måder der findes til at gribe råvarerne an på,« forklarer Mette Jasper Gammichia, der er Afdelingschef for Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer.
Årets ret med Fisk og Skaldyr kommer til at udbrede den glæde og stolthed der findes omkring lokale kvalitetsprodukter og der kommer et fornyet fokus på fisk og skaldyrs gastronomiske egenskaber.
Udover titlen for årets bedste ret med fisk, hyldes vinderen af konkurrencen også med en præmie på 25.000 kr.
Alle kan indstille deres bud på Årets Ret med Fisk & Skaldyr til nominering. Så har du selv, din kokkekollega eller din favoritrestaurant lavet dette års bedste ret med fisk eller skaldyr, kan du indstille via linket her frem til d. 1. oktober.
Konkurrencen løber af stablen mandag den 29. november 2021
Der er bred enighed blandt top-kokke om at danske fisk er fantastiske at arbejde med. »Dansk fisk og skaldyr er i en klasse for sig. Det er et højkvalitetsprodukt, jeg til dagligt finder stor glæde i at arbejde med. Denne glæde og stolthed omkring det lokale erhverv og dets kvalitetsprodukter vil jeg gerne være med til at udbrede. Derfor bakker jeg op om Årets ret med Fisk. En kokke-konkurrence er for mig en unik mulighed for at skabe øget fokus på fisken som kategori og åbner op for spændende muligheder ude i køkkenerne«, udtaler Kenneth Toft Hansen, Bocuse d’Or guldvinder.
Prisen uddeles for første gang nogensinde
Vinderen findes ved juryvotering efter at juryen har besøgt de tre nominerede restauranter. Juryen består af fem endnu ikke offentliggjorte navne fra den gastronom
Prisen uddeles 29. november ved lanceringen af White Guide 2022. White Guide er en spiseguide, som udkommer én gang om året med anmeldelser af de bedste restauranter i Danmark.