Den traditionsrige danske julefrokost, som i mange familier er det store samlingspunkt i højtiden, får pga. Corona-epidemien nok en noget lavere tilslutning, med færre gæster og familiemedlemmer, end vi normalt ser i denne højtid.
Den samme vej går det for firmaer og virksomheders årlige julefrokoster der også er Corona-ramt og som af den grund mere eller mindre er stillet i bero. Det betyder at salget af alle julelækkerierne som, den gode julesild med karrysalaten og den gravad laks med rævesauce samt den overdådige rejemad toppet med hjemmerørt mayonnaise og den lune fiskefilet med citron og remoulade i rigelige mængder, desværre ikke kommer på bordet, når frokosterne ikke afholdes.
Statsministeren Mette Frederiksens aflysning af de store julefrokoster i år pga. Corona, får derfor ikke kun alvorlige økonomiske konsekvenser for udbyderne af selskaber med masser af mad og drikke samt restauranter og Cafeer med »Mad Ud Af Huset«, men også for fiskerne og dambrugene, der for denne årstid er storleverandører til den ellers så gode julestemning i slutningen af november og et godt stykke ind i december måned.
Som eksempel kan nævnes opdrætsvirksomheden Aquapri, der netop nu har højsæson for slagtning af omkring 4.000 tons ørreder, der gerne skulle afsættes inden jul. Virksomheden skal over de næste 6 uger dagligt lande omkring 100 tons ørreder ved fabrikkens ørred-slagteri i Årøsund ved Haderselv. En produktion der trækker op mod 100 sæson-arbejdere fra det meste af Europa og leje af den norske brøndbåd »Robas«, der i pendulfart skal lande de mange tons ørreder til Produktionen på land.
Stramningen af forsamlingsforbuddet rammer derfor bredt alle leverandører samt udbydere af julefrokoster på pengepungen og dermed også fiskehandlere og grossister samt produktions-virksomhederne der står for leverancerne af både fisk og skaldyr.
Vi opfordre alle til at støtte op om fiskeriet og branchen ved at købe lidt ekstra fiske-lækkerier til julebordet – velbekomme!